50KV


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Amerhill

Architect:

GVB architecten

Hoofdaannemer:

IBB Kondor

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2016 - 2018

Locatie:

Leiden

Beeldmateriaal:

Florencia Jadia

Het project betreft de herbestemming van het monumentale 50kV station aan de Flemingstraat te Leiden. 

Het gebouw waarin straks de Loftwoningen 50kV komen is een rechthoek van 73 meter lengte, bijna 17 meter breedte en 9 meter hoogte vanaf het maaiveld. Zowel in 1962 als in 1965 is het gebouw, naar het originele ontwerp van architect Hamerpagt, in de lengte verbouwd.

Op dit moment heeft het gebouw 50kV slechts een bouwlaag, behalve het relatief kleine voorgedeelte achter de ingang waar een verdieping is. Onder de gehele begane grond ligt een kelder van ongeveer 2,5 meter hoogte. Het gebouw is  nu nog afgedekt met een 80 cm overkragend dak. De plint is uitgevoerd in sierbeton. Hierop zijn de gevels opgetrokken uit een geelbruine baksteen.

De westelijke kopse zijde met de hoofdingang is open gewerkt door drie muur hoge vensters met betonnen kozijnen in een roedeverdeling.  In de oostelijke kopse zijde bevindt zich een soortgelijk venster, maar dan smaller en niet geflankeerd door andere vensters.

De twee lange, identieke zijgevels hebben vensters met schokbetonkozijnen op grote hoogte en kleine vensters in een rechte lijn daaronder op ongeveer 1,5 meter boven het maaiveld. Net als de kopse gevels zijn de zijgevels symmetrisch opgezet: in dertien door kolommen begrensde traveeën en met grote gesloten vlakken aan de uiteinden.

Er worden 30 appartementen gerealiseerd met parkeerplaatsen in de bestaande kelder. De huidige constructie van stalen momentvaste raamwerken zal behouden blijven, alsmede de staalconstructie in het dak. De woningen zullen worden uitgevoerd als een staalconstructie met houten balklagen als vloeren en metal stud wanden, zodat de belastingen gering blijven.