Freebooter en Portiersloge genomineerd Arie Keppler Prijs

2 oktober 2020

Pieters Bouwtechniek project 'Freebooter' en Strackee project 'de Portiersloge' zijn twee van de tien genomineerde projecten voor de de Arie Keppler Prijs 2020.

De Arie Keppler Prijs
De Arie Keppler Prijs, georganiseerd door Stichting MOOI Noord-Holland, zet inspirerende projecten in de Noord-Hollandse leefomgeving van de afgelopen twee jaar in de schijnwerpers.

De prijs heeft tot doel om beleidsontwikkelingen en gerealiseerde projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en erfgoed met een voorbeeldstellende betekenis voor het voetlicht te brengen.

Freebooter, Amsterdam
Frebooter staat op het Amsterdamse Zeeburgereiland en bestaat uit 2 appartementen. Giacomo Garziano van GG-loop ontwierp de “Freebooter” vanuit de biophilic design gedachte (ontwerpen met de natuur).

Het project verwijst naar de Nederlandse maritieme geschiedenis en is een soort hedendaags ‘schip op het land’, met veel verwijzingen naar wind, water en zeil.

Een groot deel van de hoofddraagconstructie is opgebouwd uit CLT- (Cross Laminated Timber)panelen die de vloeren en wanden van het 4-laagse gebouw vormen. In de in het oog springende lamellengevels aan de zuid- en oostzijde van het gebouw is een staalconstructie opgenomen omwille van de stabiliteit en de uitkraging van de vloeren. Deze stalen vakwerken zijn wel afgewerkt met hout zodat deze beter passen bij het interieur.

Portiersloge Westergasfabriekterrein, Amsterdam
Al lange tijd bestond de wens om de tijdelijke portiersunit op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam te vervangen voor een permanente portiersloge, die qua uitstraling recht doet aan de monumentale gebouwen en parkachtige omgeving. De nieuwe portiersloge is gesitueerd in de as van de bomenrij voor de monumentale gebouwen van het Conscious Hotel, op gelijke hoogte met de kop van De Bakkerswinkel.

De portiersloge biedt plaats aan twee portiers, een keuken, toiletruimte, installaties en bergruimte. Het project maakt onderdeel uit van de herinrichting van het entreegebied van het Westergasfabriekterrein.

Publieksprijs
Voor de publieksprijs kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete project. Het project met de meeste stemmen zal tijdens de prijsuitreiking worden uitgeroepen tot de Arie Keppler Publieksprijswinnaar van 2020. Stemmen kan tot 11 oktober via https://www.mooinoord-holland.nl/arie-keppler-prijs-2020/.

Freebooter | Beeldmateriaal: Michael Sieber
Portiersloge


Terug naar het nieuwsoverzicht