Freebooter


Betrokken partijen

Opdrachtgever:

Freebooter

Architect:

GG-loop

Installatie adviseur:

Mabutec

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2015 - 2019

Omvang:

257 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Michael Sieber

In 2019 is op het Amsterdamse Zeeburgereiland een gebouw opgeleverd waarin zich 2 appartementen bevinden. Giacomo Garziano van GG-loop ontwierp de “Freebooter” vanuit de biophilic design gedachte. Dit ontwerp heeft een aantal prijzen ontvangen in verschillende internationale wedstrijden.

Freebooter verwijst naar de Nederlandse maritieme geschiedenis en in het bijzonder naar ‘Freebooters’: historische figuren die freelance scheepsbemanningen samenbrachten om op zoek te gaan naar avontuur en nieuw land.  Het project wordt zo een hedendaags ‘schip op het land’, met veel verwijzingen naar wind, water en zeil. Het complex vormt een centraal punt voor de buurt dat opvalt door zijn contrast met de aangrenzende gebouwen.

Pieters is constructeur van dit huzarenstukje. Een groot deel van de hoofddraagconstructie is opgebouwd uit CLT- (Cross Laminated Timber)panelen die de vloeren en wanden van het 4-laagse gebouw vormen. In de in het oog springende lamellengevels aan de zuid- en oostzijde van het gebouw is een staalconstructie opgenomen omwille van de stabiliteit en de uitkraging van de vloeren. Deze stalen vakwerken zijn wel afgewerkt met hout zodat deze beter passen bij het interieur.

Omdat er op een kavel met beperkte ruimte (en hoogte) 2 appartementen zijn gerealiseerd was het belangrijk de dikte van het vloerpakket te beperken. In overleg met de opdrachtgever is hier geoptimaliseerd met betrekking tot de benodigde constructieve hoogte, het benodigde leidingwerk en de geluidsisolatie.

Het nauw samenwerken met de architect en andere partijen heeft geleid tot een in het oog springend gebouw van kruislaagshout. De gewonnen prijzen zijn bewijs van een geslaagde samenwerking.