Tuin van Noord


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Tuin van Noord BV

Architect:

WDJ Architecten

Hoofdaannemer:

BAM voor de Cellenvleugels | BIK bouw voor Huis van bewaring, Kapel en de Hofvrouw

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2016 - 2020

Oorspronkelijk bouwjaar:

1872

Omvang:

30500 m2 BVO

Locatie:

Rotterdam

Beeldmateriaal:

(c) Frank Hanswijk

Het monumentale gevangeniscomplex De Noordsingel in het Oude Noorden van Rotterdam is van een gesloten omgeving veranderd in een open en groen leefgebied waar je heerlijk kunt wonen, werken en ontspannen. Het ontwerp is van WDJ Architecten en landschapsarchitect Quadrat.

De Tuin van Noord is een uniek project. Met behoud van alle cultuurhistorische waarde is hier een compleet nieuw stukje Rotterdam gecreëerd. De meeste gebouwdelen zijn blijven bestaan en kregen een nieuwe bestemming. Denk aan koopwoningen, horeca, woonwerkeenheden, kantoorruimtes en tal van andere maatschappelijke functies. Een aantal niet oorspronkelijke delen van het complex is gesloopt voor de buurttuin.

Wonen is één van de belangrijkste functies in de Tuin van Noord. In de bestaande gebouwen bevinden zich verschillende woonvormen voor verschillende doelgroepen. Zo zijn er eengezinswoningen en appartementen.

Behalve wonen herbergt de Tuin van Noord ook tal van andere publieke en maatschappelijke functies. Het Gerechtsgebouw behoudt zijn grandeur en wordt gebruikt als bedrijfsverzamelgebouw op basis van de bestaande indeling. In het Notarieel Archief is een innovatief culinair concept ondergebracht. En de kapel doet dienst als multifunctionele ruimte voor ontmoeting, cultuur en educatie. Al met al is het een zeer gevarieerd programma.

In de eerste fase die in oktober 2020 is afgerond zijn de voormalige cellenvleugels getransformeerd naar woningen die in grootte varïeren van klein tot zeer groot. De woningen hebben hun belangrijkste woonruimte steeds op de eerste verdieping met een erker of terras met schuifpuien die uitkijken over de nieuwe tuin.

Het vakblad Bouwwereld publiceerde een artikel over het project: Van Bajes tot woonpark: Tuin van Noord
(auteur: Jacqueline Knudsen | fotografen: Paul Martens en Frank Hanswijk |
www.bouwwereld.nl)