Herbestemming Ringerskwartier Alkmaar

20 november 2020

In Alkmaar aan het Noordhollandsch Kanaal ontstaat het Ringerskwartier. Een nieuw, industrieel en levendig stukje centrum. Een veelzijdige en levendige plek, waar wordt gewoond, gewerkt en gewinkeld.

Verschillende partijen zijn betrokken bij de ontwikkeling van het gebied. Onder meer Pieters Bouwtechniek, AM (Ringers Winkelcentrum), BPD Ontwikkeling (Nieuwbouw Ringerskwartier) en Ten Brinke Group (Ringersfabriek) werken samen.

Herbestemmingsplan
De afgelopen twee jaren is gewerkt aan het herbestemmingsontwerp voor de voormalige cacao- en chocoladefabriek, beter bekend als de Ringersfabriek. Het monument bestaat dit jaar 100 jaar.

Programma
Er worden 73 appartementen gerealiseerd op de 1e tot en met de 5e verdieping. Door de grote variatie in constructie, bouwtechniek en uitstraling heeft elk van de 5 bouwdelen zijn eigen karakter. De appartementen kenmerken zich door hoge industriële plafonds, grote raampartijen en karakteristieke elementen.

Duurzaamheid 
Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van de herbestemming. Alle appartementen zijn goed geïsoleerd, ontvangen warmte via het stadswarmtenet en zijn voorzien van een warmteterugwinningsinstallatie (WTW). Op de begane grond komt een gevarieerd aanbod aan horeca. Middelpunt hierin is een foodhall die gaat functioneren als een binnenplein; een plek voor ontmoeting, kleinschalige evenementen en gezelligheid.

Ringersplein
Daarnaast wordt er door alle partijen hard gewerkt aan nog een ander plein, het Ringersplein. Dit plein vormt in de toekomst de verbinding tussen het Ringerskwartier, het kanaal en de verdere binnenstad en gaat dé plek worden om te genieten van alles dat het Ringerskwartier te bieden heeft.

Het industriële terrein van de oude Ringersfabriek in Alkmaar verandert in een bijzonder woongebied.

BPD maakte een video over de herbestemming.

Beeldmateriaal: BPD
Beeldmateriaal: BPD
Beeldmateriaal: BPD


Terug naar het nieuwsoverzicht