Nieuwe Brugbediencentrale t.b.v. betere doorstroming

14 mei 2019

Met de nieuwe 24-uurs Brugbediencentrale in Heerhugowaard wil de Provincie Noord-Holland de doorstroming op de (vaar)wegen verbeteren. Op de plek waar het Steunpunt voor Wegonderhoud was gevestigd, is nu de Brugbediencentrale die meer dan 40 bruggen en sluizen op afstand bedient. Hiervoor is het verouderde steunpunt volledig vernieuwd.

Het ontwerp van het duurzame energieneutrale gebouw is gebaseerd op het gedachtengoed van circulair bouwen: het ontvlechten van drager, installaties, schil en afbouw en het gebruiken van hernieuwbare en herbruikbare gronstoffen. Met de hoge GPR-score van meer dan 9 punten behoort de centrale tot de meest duurzame gebouwen van de Provincie.

De centrale is opgebouwd uit twee volumes. In de plint bevinden zich de werkplaats, de was- en kleedruimtes, de kantine en de stalling. De gevel is bedacht in hout en robuust geprefabriceerd beton dat wordt voorzien van een print van bandensporen. De werkplekken voor de brugbedienaren en de weginspecteurs bevinden zich in het opgetilde en uitkragende volume. De gevel wordt voorzien van een glanzende, geperforeerde metalen huid waarin de rimpeling van het water wordt verbeeld. Het invallende daglicht speelt een belangrijke rol in het interieur waarin het gebruik van natuurlijke materialen de boventoon voert.

In de loodsen spelen de houten spanten een prominente rol in de architectuur. Samen met de betonnen voeten bepalen zij het beeld.

De staalconstructie is volledig demontabel uitgevoerd en met boutverbindingen vastgezet. De kanaalplaten zijn op de staalconstructie geplaatst en ook volledig demontabel.Voor de horizontale stabiliteit zijn kanaalplaten toegepast zonder druklaag. Middels stalen schoren in de vloer is de schijfwerking gerealiseerd.

De dakconstructie is met stalen schoren en stalen dakplaten vastgezet. De verticale stabiliteit wordt gerealiseerd middels windverbanden. Voor de centrale is een verhoogde computervloer toegepast, hierdoor is geen natte afwerklaag benodigd. De gehele constructie is demontabel opgezet.

Niet alleen de buitenzijde, met de opvallende gevelbekleding/zonwering is oogstrelend, ook het interieur naar ontwerp van Gertrud Topper van Finishing Dutch Design uit Alkmaar, is zeer fraai. Bouwbedrijf Nobel uit Bodegraven was verantwoordelijk voor de totale uitvoering van de bouw.

Beeldmateriaal: Jeroen Musch
Beeldmateriaal: Jeroen Musch
Beeldmateriaal: Jeroen Musch


Terug naar het nieuwsoverzicht