Eerste paal Turn- en Dansaccommodatie in Volendam

30 november 2020

Onlangs is de eerste paal geslagen voor een nieuwe Turn- en Dansaccommodatie in Volendam, naar ontwerp van Kuiper Steur Architecten. Het gebouw wordt gerealiseerd in opdracht van de gemeente Edam-Volendam. De accommodatie zal een grote turnsporthal, een gymzaal, twee danszalen en een dojo huisvesten.  

Het gebouw zal stedenbouwkundig een bijdrage leveren aan een kwalitatieve upgrade van het gebied. Het gebouw ligt aan de tweede toegangsweg naar de wijk Broeckgouw. De weg maakt hier een haakse bocht. Het gebouw zal fungeren als markeringspunt. Een ‘scharnierpunt’ naar de wijk.

De karakteristieke plek met veel water en de IJsselmeer dijk in de nabije omgeving is een inspiratiebron geweest voor het architectonisch beeld. Hiermee krijgt het gebouw een symbolische verankering met de omgeving. In tegenstelling tot veel ‘gesloten’ sportgebouwen heeft dit gebouw een extravert karakter.  Een gebouw wat ‘communiceert’ met zijn omgeving.

In september 2017 heeft Kuiper Steur Architecten de tender voor het ontwerp van dit gebouw gewonnen. Het ontwerp is vervolgens doorontwikkeld in bouwteamverband samen met Pieters BouwtechniekM3Energie en Mercuur Bouw.  

De samenhang tussen duurzame energiemogelijkheden, duurzame materiaalkeuze, constructie-mogelijkheden en ruimtelijke- en esthetische kwaliteit zijn belangrijke uitgangspunten geweest en bepalen de uiteindelijke kwaliteit van het gebouw.

 

Impressie: Kuiper Steur Architecten BNA


Terug naar het nieuwsoverzicht