Ontmanteling ronde toren De Satelliet DNB

23 februari 2021

In opdracht van De Nederlandsche Bank (DNB) wordt het gebouw van DNB aan het Frederiksplein in Amsterdam grondig gerenoveerd. De ronde toren De Satelliet, die onderdeel is van het gebouw, wordt momenteel volledig ontmanteld en zoveel mogelijk hergebruikt voor een nieuw project in Amsterdam. Zodra de laatste handtekening is gezet, wordt de nieuwe plek bekend gemaakt.

De Satelliet is eind jaren ‘80 gerealiseerd. In de toekomstige situatie is door efficiënt ruimtegebruik en door het uithuizen van cash operations het aantal benodigde m² minder dan dat in de bestaande situatie aanwezig is (circa 59.000 m² om circa 73.000 m²). Hierdoor is de ronde satelliettoren overbodig geworden en wordt deze vervangen door een publiek toegankelijke tuin. Architectenbureau Mecanoo heeft het nieuwe ontwerp voor de renovatie van het DNB-gebouw gemaakt met een open en transparante gevel.

Bij DNB ontwikkelde zich, in samenwerking met partners New Horizon en RE:BORN, gaandeweg de visie dat zoveel mogelijk onderdelen van de toren konden worden hergebruikt om bij te dragen aan de circulaire economie. New Horizon ontmantelt de ronde toren door middel van ‘urban mining’ principes, waarbij tot op macroniveau wordt gekeken naar het opnieuw inzetten van materialen. Een groot voordeel van ontmanteling is dat daarbij een stuk minder CO₂ uitstoot vrijkomt dan bij sloop. De ontmantelde materialen worden per elektrische boot naar een opslaglocatie in Amsterdam Noord gebracht om ze daar klaar te maken voor hergebruik. De behandeldeling die het materiaal dient te ondergaan om het te kunnen hergebruiken verschilt per materiaalsoort. Beton bijvoorbeeld wordt gereinigd en voorzien van nieuwe ankers voor bevestiging in het nieuwe casco.

Ontwikkelende belegger RE:BORN is de nieuwe eigenaar van de materialen en de initiatiefnemer voor de herontwikkeling elders in de stad. Het gehele casco (vloeren, kolommen, wanden en trappen), het overgrote deel van de gevel plus installaties en de computervloeren worden hergebruikt. Elementen van de technische installatie die niet één op één herbruikbaar zijn, worden gerecycled. De planning is om in juni 2021 de ontmanteling te hebben voltooid.

Pieters Bouwtechniek heeft als hoofdconstructeur de belangrijke rol om binnen de verschillende sloopstadia te allen tijde een veilige situatie te behouden. Daarnaast zijn we betrokken bij de wederopbouw (‘remontage’) van het ontmantelde gebouw en adviseren we hoe het weer op een efficiënte en veilige manier in elkaar geknoopt kan worden.

Beeldmateriaal: Pbech


Terug naar het nieuwsoverzicht