Ontwikkelingen Kop van Cruquius

26 september 2019

Het Cruquiusgebied eindigt op een landhoofd tussen de Entrepothaven en het Amsterdam-Rijnkanaal, met zicht op het IJ. Het voormalig industriegebied wordt getransformeerd tot een levendige woon- en werkomgeving. Op de kop van Cruquius vallen alle benodigde functies op hun plek rond een riant openbaar gebied aan het water. Om de mogelijkheden van de kop optimaal te benutten zijn de vier afzonderlijke bedrijfskavels vanuit één samenhangende visie ontwikkeld. Rijnbout werkt aan het integrale ontwerp van stedenbouw, buitenruimte en architectuur.

In totaal zijn er in de vier woongebouwen 343 woningen, commerciële ruimten in de plint en inpandige en ondergrondse parkeergarages voor fietsen en auto’s. De woongebouwen hebben een gedifferentieerd woningbouwprogramma. De nieuwe woongebouwen zijn vernoemd naar de laatste eigenaar van de grond. Op de noordelijke punt Metaalpark, ten zuiden daarvan Houtsma Noord en Zuid en aan de Entrepothaven op het plein Candido.

Metaalpark
Metaalpark bestaat uit twee woontorens van circa 65 en 30mtr. De constructie bestaat uit een combinatie van in het werk gestorte betonnen wanden en breedplaatvloeren. De stabiliteit wordt verzorgd door een combinatie van bouwmuren en een stabiliteitskern nabij de stijgkernen.

De woontorens kenmerken zich door de vele set-backs waardoor er op deze (uit)zichtlocatie veel terrassen gerealiseerd kunnen worden.

Er is gebruik gemaakt van een dikkere basisvloer in de woningen zodat de doorgestorte vloeren t.p.v. de terrassen voldoende verjongd uitgevoerd kunnen worden zodat opstappen van binnen naar buiten voorkomen kunnen worden.

Houtsma Noord en Zuid
Houtsma Noord en Zuid bestaat uit 2 appartementengebouwen welke deels zijn gepositioneerd op een 2-laagse ondergrondse parkeerkelder. Het parkeergrid is afgestemd op de stramienmaten van de bovenbouw waardoor er zware transferconstructies vermeden konden worden en er sprake is van een efficiënte krachtsafdracht en constructie-opzet. De bovenbouw bestaat ook hier uit en combinatie van in het werk gestorte betonnen wanden en breedplaatvloeren.

Candido
Candido is een appartementengebouw met commerciële ruimtes op de begane grond en kenmerkt zich door de afgeronde gebouwvormen. De bovenbouw bestaat uit en combinatie van in het werk gestorte betonnen wanden en breedplaatvloeren welke vanaf de 1e of 2e verdieping veelal als wandligger fungeren i.v.m. kolommenstructuur op de
begane grond en 1e verdieping als gevolg van de gewenst flexibele indeling op de begane grond en/of 1e verdieping.

Alle drie gebouwen zijn gefundeerd op betonnen palen met een paalpuntniveau van circa 45mtr-NAP als gevolg van het nagenoeg ontbreken van de 2e zandlaag op circa 20mtr-NAP hetgeen in Amsterdam en ook dit gebied normaliter kenmerkend is voor de grondopbouw.

Eén met de natuur
Bij de inrichting van het gebied wordt veel rekening gehouden met de natuur. Er komt volop ruimte voor water en groen en in de gebouwen en de buitenruimte worden tal van maatregelen gerealiseerd voor planten en dieren. Gebouwen worden voorzien van groene daken en in de gebouwen wordt nestgelegenheid gerealiseerd voor vogels en verblijfplaatsen voor vleermuizen. De buitenruimte wordt op een zodanige wijze ingericht dat deze optimaal geschikt is voor wilde planten, insecten, vogels, vleermuizen en andere dieren.

 

Impressie: Rijnboutt
Impressie: Rijnboutt
Impressie: Rijnboutt
Impressie: Rijnboutt
Beeld: Rijnboutt


Terug naar het nieuwsoverzicht