Pieters projecten genomineerd voor de RAP Leiden 2023

5 september 2023

Drie Pieters projecten zijn genomineerd voor de shortlist van de Rijnlandse Architectuur Prijs 2023 (RAP Leiden)De Singeltoren en Het Molengebouw & Riffellokaal zijn genomineerd, beide zijn  onderdeel van de herontwikkeling van De Meelfabriek. Daarnaast is ook de Watertoren Bollenstreek in Hillegom genomineerd.

De Singeltoren
De Singeltoren is een van de nieuwbouwtorens die deel uitmaken van de herontwikkeling van De Meelfabriek. Het concept voor de Singeltoren bestaat uit drie geschakelde torens van verschillende hoogtes, die de diversiteit en compositie van de huidige gebouwen in harmonie brengen met hun omgeving, waardoor het een subtiele toevoeging aan de Leidse skyline is.

De Singeltoren heeft een slanke structuur van 45 meter hoog, met 30 appartementen van verschillende grootte en twee penthouses. De locatie is gekozen in het hart van De Meelfabriek, naast de nieuw gebouwde studentenhuisvesting en bovenop de parkeergarage. De begane grond omvat commerciële ruimte, wat de betrokkenheid met de omgeving versterkt.

Het gebouw maakt gebruik van een beperkte combinatie van materialen: het skelet werd opgebouwd uit prefab delen beton. De betonstructuur draagt bij aan de gewenste rauwe en industriële esthetiek.

Het Molengebouw en het Riffellokaal
Het Molengebouw (1947) en het Riffellokaal (1937) zijn twee rijksmonumenten die ook deel uitmaken van de herontwikkeling van De Meelfabriek. Beide gebouwen werden oorspronkelijk gebruikt voor het malen en verwerken van graan en zijn omgebouwd tot eigentijdse loft-appartementen.

Ontwerpdoel was om de indrukwekkende en zichtbare staalconstructie van het oorspronkelijke monument te behouden en te versterken, terwijl er een kenmerkende postindustriële esthetiek voor de woonlofts en commerciële ruimten werd gecreëerd. Het nieuw toegevoegde penthouse overspant de twee rijksmonumenten, waarvan de zichtbare staal- en glasconstructie een belangrijk architectonisch ornament is.

Watertoren Bollenstreek
De Watertoren Bollenstreek in Hillegom, gelegen op de grens van Noord- en Zuid-Holland, is al lange tijd een herkenbaar symbool voor de omgeving. Oorspronkelijk diende deze watertoren voor de opslag van water en het reguleren van de waterdruk. Na 96 jaar was het echter tijd om de watertoren een nieuwe bestemming te geven. Het imposante gebouw heeft haar functie verloren en was toe aan een nieuwe rol die waarde toevoegt aan de omgeving.

Architect Lars Bouwman heeft de watertoren omgetoverd tot een plek met diverse vergaderzalen, elk met een eigen thema. Hierdoor is de Watertoren Bollenstreek nu een inspirerende locatie geworden die uitnodigt tot vergaderen en flexwerken.

Stemmen
Stemmen voor de publieksprijs kan via deze link.

Uitreiking
De feestelijke uitreiking van de Rijnlandse Architectuur Prijs vindt plaats op woensdag 11 oktober. Op deze avond worden zowel de winnaar van de jury- als die van de publieksprijs bekend gemaakt. 

De Singeltoren | Beeld: Corentin Haubruge
Het Molengebouw en het Riffellokaal | Beeld: Corentin Haubruge
Overzichtsfoto van De Meelfabriek | Beeld: Corentin Haubruge


Terug naar het nieuwsoverzicht