Meelfabriek


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Van der Wiel Beheer B.V.

Architect:

Studio Akkerhuis

Bouwfysica:

LPB-Sight

Hoofdaannemer:

Van der Wiel Bouw B.V.

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2015 - 2022

Omvang:

18800 m2 BVO

Locatie:

Leiden

Beeldmateriaal:

Fotografen: Anette Fauchey, Corne Houwaard, Renzo Candido, Pieter Helms

De voormalige meelfabriek aan de Oosterkerkstraat in Leiden wordt herontwikkeld tot een woongebied. Er worden oude fabriekspanden omgebouwd tot woningen, een hotel, een spa & wellness, cafes, restaurants, galeries, winkels en kantoorruimtes voor creatieve bedrijven, maar er vindt ook sloop en nieuwbouw plaats. Bijna het gehele complex is een Rijksmonument.

In de eerste fase wordt het oude molengebouw en riffellokaal omgebouwd tot lofts. Ook wordt er op de binnenplaats (na sloop van de werkplaats) een 3-laagse ondergrondse parkeergarage gebouwd, met daarop een nieuwbouw woontoren van 45 meter hoog.

Het bestaande molengebouw en riffellokaal uit 1931 en 1947, hebben een stalen draagconstructie met momentvaste portalen, dikke houten vloeren, en een baksteen strokengevel. Om het als woongebouw geschikt te maken worden er nieuwe trappenhuizen en liften ingebouwd en worden de vloeren met gewapend beton verzwaard. De gevels worden geïsoleerd zonder het uiterlijk aan te tasten. Ook wordt er een 2-laagse opbouw opgezet. De constructie heeft voldoende verticale draagcapaciteit, maar er zijn wel extra stabiliseerde elementen nodig om de horizontale vervormingen onder windbelasting te beheersen.

De 3-laagse ondergrondse parkeergarage wordt gerealiseerd in een bouwput met onderwaterbeton, met kolommen hart op hart ca. 8 meter in beide richtingen. Bovenop de nieuwe parkeergarage komt een 45 meter hoge woontoren. Bijzonder aan de nieuwe woontoren is dat de dragende kolommen in de gevels buiten staan. Via geïsoleerde doken en isokorven worden de vloeren in de gevels opgelegd. De krachten en spanningen ten gevolge van het thermisch uitzetten en krimpen van de gevel worden beperkt door voldoende vervormingslengte te creëren.

Cementonline publiceerde een artikel over het project.