Landal Beach Resort Ooghduyne


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Landal Greenparcs Ooghduyne

Architect:

Leeuwenkamp Architecten

Hoofdaannemer:

Van Wijnen

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2015 - 2016

Locatie:

Oogduyne, Julianadorp

Eind 2015 verwoestte een brand het centrumgebouw van Landal Beach Resort Ooghduyne. In het voormalig centrum-gebouw bevonden zich onder andere een ontvangstruimte, restaurant, zwembadparadijs, bowlingbanen, indoorspeel-plaats, animatieruimte en kantoorruimten. De opdrachtgever wilde een nieuw centrumgebouw dat in juli 2016 weer open kon.

Na de eerste onderzoeken die Pieters samen met Leeuwenkamp Architecten uitvoerde bleek de fundering nog intact en herbruikbaar. Dit hield in dat de daarboven liggende constructie ongeveer gelijk moest zijn aan het verwoeste gebouw. Het Programma van Eisen van de opdrachtgever was gelijk aan het programma dat zich in het verwoeste gebouw bevond. Alleen moest alles wel energetischer en duurzamer. Leeuwenkamp Architecten maakte aan de hand van dit gegeven, het Programma van Eisen en nieuwe inzichten een aangepast ontwerp. Twee gebogen volumen die samen een eenheid vormen vervangen de eerdere piramidevorm. De verschillende gebruikersfuncties lopen vloeiend in elkaar over. Doorzichten, hoogte, lichtinval, kleur en ruimtebeleving maken het gebouw tot een geheel concept. De gekozen materialen sluiten aan op het gebruik en de omgeving.

Voor het aangepaste ontwerp bleek het nodig extra poeren aan te brengen waar de vakwerk spanten voor het zwembad op rusten. De nieuwe constructie is van geheel van staal. Om de overspanning van het zwembad mogelijk te maken is gekozen voor een vakwerk in het dak.