SAWA in Rotterdam winnaar van ARC20 Innovatie Award

12 november 2020

SAWA in Rotterdam door Mei architects and planners is de winnaar van de ARC20 Innovatie Award. Dat heeft de jury onder leiding van Marc Koehler bekend gemaakt.

ARC20 Innovatie Award
Met de ARC20 Innovatie Award willen de uitschrijvers veelbelovende ideeën, producten en processen stimuleren die vernieuwend én haalbaar zijn binnen de huidige opgave van bouwen en architectuur.

De prijs wil het draagvlak voor innovatie versterken. Doel is het stimuleren van experiment en vernieuwing in architectuur en bouwen. Criteria voor de ARC20 Innovatie Award zijn creativiteit, functionaliteit en toekomstbestendigheid.

De 2 andere genomineerden voor deze prijs waren Boomschaamte MBO College Zuidoost in Amsterdam door Marjan van Herpen Architect en The Growing Pavilion door Company New Heroes.

SAWA
SAWA is een houten woongebouw van 50 meter hoog, met circa 100 woningen, waarvan 50 appartementen in de middenhuur. 

Bijzonder aan SAWA is dat het gebouw zoveel mogelijk in CLT (cross laminated timber) wordt gebouwd, waarbij de verschillende lagen hout telkens kruiselings worden verlijmd. CLT is erg stabiel en kan grote krachten opnemen. 

In samenwerking met stadsecologen wordt een gebouw ontworpen, waar het groen wordt geïntegreerd in balkons, terrassen en dek, waarmee de biodiversiteit van de wijk wordt vergroot.

Het uitgangspunt bij het project is om een complete houten hoofddraagconstructie te maken. Dit is ontworpen met houten kolommen, houten vloerbalken en houten vloeren. Hierdoor ontstaat een hoge mate van flexibiliteit en vrije indeelbaarheid. De stabiliteitkern is ontworpen in beton om deze slanker uit te kunnen voeren en trillingshinder door wind te voorkomen.

Pieters Bouwtechniek is constructeur voor dit mooie project.

Impressie: WAX


Terug naar het nieuwsoverzicht