Top-Up winnaar Green Good Design Award

30 april 2021

Top-Up in Amsterdam heeft de Green Good Design Award gewonnen. Dit Amerikaanse award programma is in de jaren ‘60 gestart door Charles en Ray Eames en is vergelijkbaar met de Europese “Red dot design award”.

Het doel van Green Good Design is om internationale erkenning te geven aan die uitmuntende individuen, bedrijven, organisaties, overheden en instellingen - samen met hun producten, diensten, programma's, ideeën en concepten - die uitzonderlijke denkwijze hebben gestimuleerd en grotere vooruitgang hebben geïnspireerd in de richting van een gezonder en een duurzamer universum.

Top-Up in Amsterdam
Bovenop een oude betonnen kabelhaspel aan het Johan van Hasseltkanaal in Buiksloterham is Top-Up verrezen. Het gebouw telt in totaal 28 woon-werklofts en bestaat uit zeven verdiepingen. Binnen is er een vrije hoogte van 3 meter. Het gebouw heeft  verdiepingshoge ramen en de plafonds zijn van hout.

De constructie bestaat uit een betonnen kern met betonnen vloeren die gedragen worden door massief houten kolommen. De houten draagstructuur blijft zichtbaar.

Top-Up is flexibel en circulair: de betonnen basis is hergebruikt, de functie van het gebouw kan veranderen en al het toegepaste hout, beton, glas en aluminium is later opnieuw te gebruiken. Het dak is volledig gevuld met PV panelen en regenwater wordt opgevangen en hergebruikt in een grijswater circuit. Top-Up haalt evenals Patch22 een EPC van 0,2, de helft van de huidige norm.

Beeldmateriaal: Pieters Bouwtechniek
Beeldmateriaal: Isabel Nabuurs Fotografie


Terug naar het nieuwsoverzicht