2 Pieters projecten winnaar van Lieve de Key penning 2023

24 november 2023

Op dinsdagavond 21 november is de winnaar van zowel de juryprijs als de publieksprijs van de Lieven de Key Penning 2023 bekend gemaakt. Dit vond plaats tijdens een feestelijke avond in De Koepel, het gebouw dat vorig jaar zowel de Penning als de Publieksprijs kreeg toegekend. De juryprijs ging naar de De Scheepmaker en de publieksprijs naar het Rudolf Steiner College.

Lieven de Key penning
Dit jaar is deze prijs voor de elfde achtereenvolgende keer uitgereikt. De onderscheiding is vernoemd naar de Vlaamse architect Lieven de Key (plm. 1557/1560 – 1627), de eerste stadsbouwmeester van Haarlem. De penning wordt jaarlijks door de gemeente Haarlem uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van monumentenzorg, architectuur of stedenbouw. 

De Scheepmaker
Gelegen tussen de Molen de Adriaan, het Spaarne en de Harmenjansweg in Haarlem is het Scheepmakerskwartier. Het woongebouw van acht lagen bemiddelt tussen de kleinschalige bebouwing langs het Binnen Spaarne en de grotere maat van de spoorbrug, de Oudeweg en het noordelijk gelegen (voormalige) industrielandschap. Vanwege deze dubbelpositie is het ontwerp samengesteld uit meerdere volumes op een gemeenschappelijke plint. De woningen aan straat en kade omsluiten een drielaagse parkeergarage.

Rudolf Steiner College
In Schakwijk in Haarlem zijn de Rudolf Steiner School en het Rudolf Steiner College gevestigd. De School had behoefte aan nieuwe huisvesting, het College aan uitbreiding. De twee bestaande schoolgebouwen uit 1907, die aan de langszijde tegenover elkaar liggen, met een braakliggend terrein ertussen, zijn in oude glorie hersteld. Kenmerkend aan beide gebouwen zijn de hoge plafonds, de ruime klaslokalen en veel lichtinval.

Beide gebouwen zijn met elkaar verbonden dmv van een tussen gedeelte; de ‘connector’. Hierdoor is het mogelijk voor beide scholen een grote zaal te delen.

De Scheepmaker | Beeld: Van Ommeren Architecten
Rudolf Steiner College | Beeld: Ronald Tilleman


Terug naar het nieuwsoverzicht