Van der Pekbuurt winnaar publieksprijs BNA 2023

22 juni 2023

Het renovatieproject van 94 woningen in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord is de winnaar van de publieksprijs voor de gerenommeerde 'BNA Beste Gebouw van het Jaar' prijs van 2023.

Uit het vakjuryrapport: “de kunst van deze renovatie schuilt vooral in wat je niet ziet. De aanpak van dit project is voorbeeldstellend en laat zien dat renovatie in plaats van sloop de moeite waard is".

Van der Pekbuurt 
Het gehele complex in de Van der Pekbuurt is gerenoveerd en heeft een nieuwe fundering gekregen, en het is nu klaar voor de toekomst. De plattegrond van de woningen is aangepast aan de huidige woonwensen en het 100 jaar oude beschermde stadsgezicht is hersteld. Een cluster van 30 sociale woningen binnen het project is opgezet als wooncoöperatie.

Het project is gerealiseerd door een samenwerkingsverband tussen Ymere, Dura Vermeer, de bewoners, Bureau Monumenten en Archeologie Amsterdam, Ibelings van Tilburg architecten, LMV bouw+kundig adviesbureau, Vattenfall, Nieman Raadgevende Ingenieurs en Pieters Bouwtechniek.

BNA Beste Gebouw van het Jaar
BNA Beste Gebouw van het Jaar maakt de meerwaarde van architectuur zichtbaar. Niet de beste architect of het mooiste gebouw. Juist gebouwen met meerwaarde voor omgeving, gebruiker en maatschappij vallen in de prijzen.

Winnaar vakjuryprijs
Project Jonas in Amsterdam, naar ontwerp van Orange Architects, is de winnaar van de vakjuryprijs.

Beeld: Petra Appelhof
Beeld: Petra Appelhof


Terug naar het nieuwsoverzicht