Van der Pekbuurt


Betrokken partijen

Opdrachtgever:

Ymere, Dura Vermeer

Architect:

Ibelings van Tilburg architecten

Hoofdaannemer:

Dura Vermeer

Installatie adviseur:

Nieman en Vattenfall

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2018 - 2022

Oorspronkelijk bouwjaar:

1926

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Petra Appelhof

De Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord heeft een grondige renovatie ondergaan, om te voldoen aan de moderne eisen en om de oorspronkelijke charme van de gevels te herstellen. In samenwerking met Ibelings van Tilburg architecten is een team aan de slag gegaan en heeft 94 woningen in de buurt uitgebreid gerenoveerd, waarbij de woningen in oude glorie zijn hersteld.

Gebouwd tussen 1918 en 1926, is de Van der Pekbuurt een van de eerste tuindorpen in Amsterdam. De architectonische kenmerken, zoals rode bakstenen muren, geglazuurde gele bakstenen banden en uitstekende portieken, bepaalden het karakteristieke straatbeeld. Als beschermd stadsgezicht was het behoud van de architectuur en stedenbouwkundige samenhang van groot belang.

Helaas verkeerden de woningen - zowel van binnen als van buiten - inmiddels in zeer slechte staat, en voldeden ze niet meer aan de moderne normen en wensen. De gebouwen waren slecht geïsoleerd en de plattegronden waren verouderd. Bovendien had de buurt door aanpassingen in de loop der tijd veel van zijn oorspronkelijke charme verloren, zoals kunststof kozijnen en verdwenen originele details. Daarom was het doel van de renovatie om zowel het interieur als het exterieur te verbeteren en de historische uitstraling te herstellen.

Tijdens de uitgebreide renovatie van de Van der Pekbuurt zijn zeven bouwblokken met in totaal 94 woningen grondig aangepakt. Dura Vermeer heeft 64 koopwoningen gerenoveerd, terwijl Ymere de opdracht heeft gegeven voor de renovatie van 30 sociale-huurwoningen, die vervolgens zijn omgezet in een wooncoöperatie. De renovatie omvatte het verstevigen van de funderingen, het verbeteren van de energiezuinigheid en het creëren van moderne interieurindelingen. Aan de buitenzijde zijn nieuwe houten kozijnen geplaatst in de oorspronkelijke kleuren uit de jaren 1920, waardoor de historische uitstraling van de buurt weer tot leven is gebracht.