Viering ontstaan Holenkwartier

21 juni 2022

Een grote groep (toekomstige) bewoners van Holenkwartier heeft afgelopen woensdag 15 juni het glas mogen heffen en kennis gemaakt met hun (toekomstige) buren. Middels een feestelijke bijeenkomst in het Pocket park van fase 1a werd het ontstaan van Holenkwartier gevierd. Het ontwerp van de muurschildering in fase 1a werd onthuld. Vervolgens is officieel het startsein gegeven voor dit bijzondere stadsvernieuwingsproject in Hoorn. De komende jaren zullen hier in totaal 400 woningen verrijzen.

Meer over Holenkwartier
Het voormalige Philips-terrein wordt een aantrekkelijk woon- en werkgebied. In het programma ligt de nadruk op wonen. Dicht tegen de stad aan, met bijpassende voorzieningen, maar met een geheel eigen karakter. Het plan bevat daarom een groot aantal woningtypes die complementair zijn aan de al aanwezige woningvoorraad in Hoorn. Voorbeelden zijn urban houses, split-level houses, studio’s, lofts, flex apartments, patio’s en atelierwoningen. Het wordt een stedelijk, dus divers milieu. Geen monotone straten met dezelfde woningen, maar juist een structuur van hofjes met elk een eigen karakter en uiteenlopende woonvormen.

Industriële architectuur
Elk woonblok heeft zijn eigen identiteit. Maar een ding hebben ze gemeen: een stijlvolle en zeer krachtige uitstraling. De architectuur is duidelijk geïnspireerd op het industriële verleden van deze locatie. Robuuste vormen, duurzame materialen en stoere afwerking.

Duurzaamheid
Alle woningen zijn voorzien van een (vloer)verwarmingssysteem dat draait op energiezuinige, lage temperaturen. De warmtepompen zijn aangesloten op een collectief warmtenet. Hierdoor hangen nergens units aan de gevel. De daken zijn waar nodig bedekt met zonnepanelen en her en der beplant met sedum: een natuurlijke bedekking die mooi oogt én het blok nog eens extra isoleert.

Parkeren
De vijf woonblokken rusten op een half verdiepte parkeergarage. Deze is alleen toegankelijk voor de bewoners van Holenkwartier die hier een parkeerplaats bezitten. Dit maakt het gebied zo autoluw mogelijk. Bij elke woning hoort één parkeerplaats.

Stand
Fase 1a is inmiddels opgeleverd, fase 1b wordt momenteel geheid en daar is gestart met het wapenen van de kelder.Terug naar het nieuwsoverzicht