Voorlopig Ontwerp MKC Houtwijk in Den Haag afgerond

2 juni 2022

Samen met TRAJECT, BDP en DGMR ontwerpt Pieters Bouwtechniek het nieuwe Montessori Kindcentrum Houtwijk in Den Haag.

In opdracht van de Gemeente Den Haag, Stichting Montessori Onderwijs Zuid-Holland en gro-up geven wij samen vorm aan het nieuwe kindcentrum, dat een Montessorischool, een kinderdagverblijf met peuteropvang, een BSO en een gymzaal in één gebouw combineert.

Als team hebben we een sterke visie op duurzame onderwijshuisvesting ontwikkeld. Bij MKC Houtwijk zetten wij dit in om een duurzame, locatiespecifieke en circulaire school te maken die een centrale plek in de buurt inneemt.

MKC Houtwijk wordt een gebouw dat appelleert aan de zintuigen. Dit is een centraal thema in de architectuur, zowel binnen als buiten. De begane grond is uitgevoerd in metselwerk, maar de entree heeft een zachte textuur die uitnodigt om aan te raken. Op de verdieping zorgt schaduwwerking en ritmiek voor een prikkelende aanblik met steeds veranderende structuren voor het zicht op grotere afstand. In het interieur ontwerpen we veel doorzichten en een sequentie van werkplekken, zodat kinderen zelf hun plekje kunnen vinden, elkaar dingen zien ondernemen en van elkaar kunnen leren. Lichte, warme en natuurlijke materialen zorgen voor eenheid en samenhang. Een uitgesproken centraal hart vormt een ontmoetingsplek voor de school.

In onze visie versterken de verschillende gebruikers elkaar; een slim ontwerp maakt efficiënt gebruik van gedeelde ruimte. In een modulaire flexibele structuur hebben de school, het kinderdagverblijf, de peuteropvang en de BSO elk hun eigen plek met een eigen geborgen sfeer, maar worden ze met elkaar verbonden door een groot avontuurlijk gemeenschappelijk onderwijslandschap. Zo biedt MKC Houtwijk voor elk kind iets om te ontdekken en geven de gebruikers samen kleur aan hun nieuwe gebouw.

Het voorlopig ontwerp is afgerond. We kijken er naar uit om het gebouw in de volgende fase samen verder vorm te geven!

MKC Houtwijk: voorlopige impressie westgevel | Impressie: BDP
MKC Houtwijk: voorlopige impressie westgevel | Impressie: BDP
MKC Houtwijk: voorlopige impressie westgevel | Impressie: BDP


Terug naar het nieuwsoverzicht