Vossius Gymnasium in het Jaarboek Architectuur

14 juni 2021

Het Jaarboek Architectuur in Nederland 2020-2021 is recent uitgebracht. Pieters is trots te hebben meegewerkt aan verschillende projecten waar in het boek aandacht aan wordt besteed.

Een heel mooi project wat is belicht in het boek is het Vossius Gymnasium te Amsterdam.

Het schoolgebouw van het Vossius Gymnasium is in 1926 ontworpen door Nicolaas Lansdorp in een ‘verstrakte’ versie van de Amsterdamse School. Het voor zijn tijd bijzondere gebouw kenmerkte zich door ruime hallen, trappenhuizen, twee gymnastieklokalen met douches en een bijzondere aula; het is nu een rijksmonument.

Voor het Vossius Gymnasium in Amsterdam was het duidelijk: er moesten nieuwe gymzalen komen.

Naar ontwerp van Marlies Rohmer Architecture & Urbanism heeft het gebouw een verbouwing ondergaan, waarbij het twee wedstrijdsportzalen en een uitbreiding aan de binnenplaats heeft gekregen. De sportzalen van zeven meter hoog zijn negen meter verdiept onder de binnenplaats gerealiseerd.

De ondergrondse zalen ontvangen daglicht via drie daklichten, die bovengronds zijn omzoomd met banken. De toegang tot de sportzalen met lift is opgenomen in een aanbouw, die tevens studieruimte en aanverwante ruimten herbergt

 

Beeld: K_Dekker


Terug naar het nieuwsoverzicht