Winnaar A'damse Nieuwbouwprijs: Eerste Oosterparkstraat

25 juni 2020

Het project Eerste Oosterparkstraat 88-126, naar ontwerp van Rappange & Partners Architecten is de winnaar van de Amsterdamse Architectuurprijs. Het project bestaat uit 16 nieuwbouwpanden die zijn uitgevoerd met gevels met een 19de eeuwse beeldtaal. De prijs werd afgelopen zaterdag uitgereikt. Het ontwerp kreeg 20% van de 7500 door Amsterdammers uitgebrachte stemmen. Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) en Fries Heinis van Bouwend Nederland reikten de prijs zaterdagmiddag 20 juni uit aan de bewoners, woningcorporatie Stadgenoot, bouwer Heijmans en Rappagne & Partners Architecten.

Eerste Oosterparkstraat
De opgave die aan het project ten grondslag lag was de ‘opwaardering’ van de straat, staat te lezen op de website van de Rappange & Partners Architecten. De opdrachtgever wilde een ‘publiekstrekker’ realiseren in de vorm van een supermarkt van 1000 vierkante meter en een aantal winkels. Omdat de laatnegentiende-eeuwse panden die er stonden voor dit doel te laag, te smal en te klein waren en gemeente en buurt niets van sloop wilden weten, werd gezocht naar een andere oplossing.

Er werd gekozen voor nieuwbouw met hetzelfde stijl gevel als de gesloopte gebouwen. De plint van de nieuwbouw is hoger, en de panden hebben extra verdiepingen. De woningen hebben een gemeenschappelijke entree met trappenhuis en lift. In de panden bevinden zich 39 huurwoningen. Dertien zijn sociale huurwoningen en zes daarvan zijn met meer dan honderd vierkante meter geschikt voor grote gezinnen. De overige 26 woningen zijn voor de verhuur in de vrije sector. Enkele elementen zijn hergebruikt, zoals gevelankers, balkonhekjes en natuurstenen versieringen.

(bron: dearchitect.nl)

Beeld: Stadgenoot


Terug naar het nieuwsoverzicht