Dynamisch & seismisch ontwerp

Bij Pieters houden we ons intensief bezig met toonaangevend dynamisch en seismisch ontwerp. Steeds ambitieuzere ontwerpen, construeren met innovatieve materialen én het toenemende aantal aardbevingen in Noord-Nederland zorgen voor een grote stijging in het aantal onderzoeken dat wij uitvoeren naar dynamische belasting. In het verleden deden we al ervaring op met seismisch ontwerpen in bevingsregio's in Georgië en het Midden-Oosten.

De nieuwbouw van het OZG Ziekenhuis te Scheemda, gelegen in het door geïnduceerde aardbevingen getroffen gebied de Eemsmond, bracht onze specialisatie binnen dit voor Nederland betrekkelijk onbekende vakgebied in een stroomversnelling. Sinds 2014 zijn we ons daarom als een van de eerste bureaus in Nederland met een NAM-geaccrediteerde werkgroep in Aardbevingsbestendig Ontwerpen gaan specialiseren.

Aan de hand van de geldende richtlijnen ontwikkelen we innovatieve oplossingen voor alle typen bouwwerken, van particuliere woningen tot utiliteitsbouw, die technisch en financieel optimaal zijn en aan de wensen van de opdrachtgever voldoen. Hiervoor maken we bijvoorbeeld gebruik van lichte vloeren, beweegbare voegen, een bovengemiddeld aantal heipalen, meer wapening in wanden en fundering en verstevigde ophanging van plafonds. Ook voor innovatieve materialen is een belangrijke rol weggelegd. In samenwerking met Hi-Con ontwikkelden we een slanke en sierlijke spiraaltrap die toch robuust genoeg is om een aardbeving te kunnen weerstaan.  

Relevante Pieters projecten zijn onder meer MFA de Wijert, OZG Ziekenhuis in Scheemda, de aardbevingsbestendige spiraaltrap en de versterkingen van schoolgebouwen - in samenwerking met VIIA - in Groningen en de Stikstoffabriek in Zuidbroek.