Ultra-hogesterkte beton (UHSB)

Ontwerpen met ultra-hogesterktebeton (UHSB) is construeren op het scherp van de snede. UHSB is een compleet ander materiaal dan traditioneel beton en zelfs heel anders dan hoge- of zeer-hogesterktebeton. Het innovatieve materiaal kent diverse voordelen, waarvan het slanker construeren dankzij de hoge sterkte misschien wel het meest opvallend is. Met betrekking tot duurzaamheid, detaillering en uitvoering biedt het materiaal eveneens veel potentie. 

Het toepassen van UHSB is alleen mogelijk met voldoende kennis van het materiaal, de voorschriften en de achterliggende mechanica. Daarbij is voortdurend onderzoek noodzakelijk. Sinds 2008 lopen we bij Pieters voorop met het ontwerp en de engineering van projecten in (vezelversterkt) UHSB. De kennis en expertise die we al hadden verworven door eigen onderzoek kwam door de intensieve samenwerking met Hi-Con in een stroomversnelling. Dit Deense bedrijf doet al tientallen jaren onderzoek naar vezelversterkt UHSB en heeft een eigen gepatenteerd mengsel, Compact Reinforced Composite (CRC) - het meest volledig gedocumenteerde UHSB op de markt. 

De eerste jaren betroffen de projecten vooral balkons en trappen voor nieuwbouw, zoals bij Huize het Oosten. De laatste jaren passen we UHSB in toenemende mate toe bij renovatieprojecten, zodat kantoren bijvoorbeeld getransformeerd kunnen worden tot woningen met balkons. In 2012 betraden we de inframarkt met het ‘Bruggensysteem Delft’, een innovatie in samenwerking met ontwerpbureau ipv Delft, Hi-Con en Griekspoor.  

Andere spraakmakende oplossingen met UHSB zijn o.a. de Catharinabrug (de langste en slankste UHSB-brug van Nederland), de gepatenteerde nokverbinding van de Strandvilla’s in Almere, spiraal- en muizentrappen met treden van 40mm dik i.s.m. Intermontage en Amvest, en onze baanbrekende methode Hi-Con Cold Bending . De komende jaren zullen we de grenzen van dit materiaal blijven opzoeken en verleggen. 

Pieters projecten in UHSB zijn onder meer de Catharinabrug in Leiden, Huize het Oosten in Bilthoven, De Verkenner in Utrecht, Strandvilla’s in Almere, Rokin 17 in Amsterdam, Nachtegaalflat in Katwijk, Langetaambrug in Maasland, Amber–Poptahof in Delft en Heiligharn en Baljuwstraat in Den Helder.