Bos en Duinschool


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Haarlem

Architect:

Van Moort en Partners Architecten

Hoofdaannemer:

De Geus Bouw

Installatie adviseur:

Beemster Electrical Solutions B.V.

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2015 - 2016

Locatie:

Bloemendaal

De Bos en Duinschool brandde in de zomer van 2014 geheel af. Er kwam een aangepast architectonisch ontwerp van VMP en Partners Architecten uit Amstelveen. Pieters maakte het constructief ontwerp en voerde controles uit tijdens de bouw. Door de nieuwbouw was het mogelijk een ondergrondse sporthal en atelier ruimte in te ontwerp te integreren zonder de uitstraling van het oude gebouw aan te passen.  

Het project is in twee fasen gebouwd. Eerst bouwde gespecialiseerde aannemer Van Halteren de ondergrondse gymzaal. De bouwput die hiervoor nodig was, is gemaakt van stalen damwanden. Om bezwijken te voorkomen maakte de aannemer een vloer van onderwaterbeton. De bodem van de gymzaal ligt meer dan 2,5 m onder het grondwater. Vanwege het grote opdrijvend vermogen zijn er trekpalen toegepast. Na de oplevering van de gymzaal bouwde De Geus Bouw het schoolgebouw. Het casco van de school bestaat uit dragende kalkzansteenwanden en kanaalplaatvloeren. Het dak is uitgevoerd als houten scharnierkap.

“Dat de gymzaal onder de school komt is geweldig, want nu hebben we een prachtige indeling kunnen maken die helemaal op het heden én de toekomst is berekend. Alle klaslokalen zijn ingedeeld en in het midden van het gebouw hebben we een prachtige open ruimte gecreëerd. Die ruimte kunnen we gebruiken als speelzaal, maar ook als aula voor bijvoorbeeld ouderavonden of voorstellingen. Ook kunnen we hier extra werkplekken voor kinderen inrichten, echt een multifunctionele ruimte dus`, aldus directeur Astrid Kaandorp.