W.I.N.D. House


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Architect:

UNStudio

Installatie adviseur:

BAM Techniek

Bouwmanagement:

Bouwhaven

Hoofdaannemer:

Bouwbedrijf De Nijs

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2009 - 2014

Omvang:

528 m2 BVO

Locatie:

Bergen

Beeldmateriaal:

o.a. Fedde de Weert

Aan de rand van een Noord-Hollands dorp, dicht bij het strand en in een bosrijke omgeving ontwierp UNStudio het W.I.N.D. House. Een project waarin interne systemen en apparaten informatie zodanig met elkaar uitwisselen dat de woning energieneutraal blijft, en toch een hoog niveau van comfort en veiligheid is gerealiseerd. Het ontwerp heeft als basis de flexibiliteit van ruimtes, de inpassing in het omringende landschap en de organisatie van verschillende ruimtes rond een centraal punt.

Om aan de veranderende leefstijl van de bewoners te voldoen heeft ontwerp het flexibele plattegronden. Deze zijn vormgegeven in vier vleugels die zich als bloemblaadjes richten op één centrale kern. De verschillende vleugels bieden een afwisseling in ruimtes voor samenzijn, afzondering, werken of spelen. Een open trap in het midden verbindt de voorzijde met de achterzijde en vormt de kern van de interne organisatie. Door de bloemvormige constructie met de open trap in het midden zijn zichtlijnen gecreëerd die elkaar kruisen in het hart van de woning. Een panoramisch uitzicht vanuit alle delen van het huis is het resultaat. Verschillende posities op de centraal gelegen trap leveren elk een nieuw vergezicht op, zowel door het huis als over het omringende landschap.