Bruggen Waalsprong


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Nijmengen

Architect:

ipv Delft

Hoofdaannemer:

Romein Beton

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2002 - 2004

Locatie:

Nijmegen

Bij Nijmegen verrijst de grote uitbreidingswijk De Waalsprong. ipv Delft en Pieters Bouwtechniek hebben voor deze wijk een familie van verkeersbruggen en fiets- / voetgangersbruggen ontworpen met hoge kwaliteit. 

De eerste fase van dit project, uitgevoerd in 2004, bestaat uit twee verkeersbruggen en twee fietsbruggen. Zowel de betonnen verkeersbruggen als de stalen fietsbruggen met houten dek zijn herkenbaar aan de gevorkte ondersteuningen. Verder vormen de hekwerken een verbindend element in de bruggenfamilie. De houten handregel en de gegoten balusters refereren aan het landschap van de Betuwe. Elke baluster is steeds een fractie schuiner geplaatst dan zijn voorganger, zodat de overgang van stad naar land wordt benadrukt. 

Het slanke dek van de verkeersbruggen is geschikt voor verkeersklasse 45. Er is gekozen voor puntvormig ondersteunde massieve platen in prefab beton met een dikte van maximaal 350mm. Langs de randen van het dek is de plaat verjongd. De eveneens slanke ondersteuningen hebben een bijzondere vorm. De prefab steunen zijn Y-vormig met een horizontale bovenregel. De doorsneden van de pijler en de staven worden gekenmerkt door gebogen vlakken. De bovenregel is gedeeltelijk verzonken in de plaat zodat hiervan slechts 225mm zichtbaar is. Drie bruggen zijn aan één zijde opgelegd op een prefab kademuur die met metselwerk bekleed is.

Voor de ondersteuningen van de fietsbruggen is gekozen voor een combinatie van prefab beton en staal. Het onderste deel, de verticale pijler, is identiek aan dat van de ondersteuning van de verkeersbruggen. De diagonalen zijn uitgevoerd als stalen kokers die zonder zichtbare verankering verbonden zijn aan het prefab beton en de liggers van het dek. De pijlers staan in het water met een onderlinge afstand van 10m. Alle ondersteuningen zijn gestort in één staande houten mal.