De Drie Koningen


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Ontwikkelcombinatie Vink Bouw en Grayfield

Architect:

TANK Architecten

Hoofdaannemer:

Vink Bouw

Bouwkundig adviseur:

Pieters Bouwkunde

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2018 - n.t.b.

Oorspronkelijk bouwjaar:

1977

Omvang:

9400 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Elephant, TANK architecture

De Drie Koningen is een plan voor drie silo’s op Zeeburgereiland met kinderspeelvoorziening, wellness, eventspace en eenkamerhotel, foodlab, bioscoop, brouwcafé, horeca, kantoorruimtes en drie openbare dakterrassen.

De verschillende functies moeten een breed publiek interesseren. De verschillende functies zorgen er voor dat er altijd wel iets leuks van je gading bij is, overdag of ’s avonds, voor jong en oud.

De silo’s zijn door Architectenbureau TANK en ontwikkelcombinatie Vink Bouw en Grayfield tot indrukwekkende iconen gemaakt, zonder afbreuk te doen aan de rauwheid van de bestaande silo’s. 

De naam van het project' de Drie Koningen' staat symbool voor de eenheid en de verscheidenheid die de silo’s samen belichamen. Elke silo is apart geprogrammeerd waardoor er optimale aansluiting is bij de behoefte van de buurt als op stadsniveau. Het dak van de voormalige silo's biedt een panoramisch uitzicht over de stad en is publiek toegankelijk.

De drie silo’s zijn verdeeld in een oost, west en midden, met elk een unieke functie. Zo wordt er in de westersilo ruimte geboden aan sport en spel, is er een ontmoetingsruimte in de oostersilo, waar een brouwerij wordt gevestigd en een restaurant komt. De middelste silo huisvest een culturele evenementruimte die overdag als huiskamer voor de buurt dient. Bovendien wordt deze silo twee dagen per maand gratis ter beschikking gesteld voor bijzondere plannen van buurtbewoners, scholen of sportverenigingen: van workshops tot muziek- of dansuitvoeringen tot trouwceremonies.

Vastgoed Journaal schreef een artikel over de Drie Koningen. 

(Bronnen: Vink Bouw en TANK)