Westflank VU Medisch Centrum


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

VU Medisch Centrum

Architect:

IAA Architecten

Installatie adviseur:

Deerns

Bouwmanagement:

Vumc projectbureau/AT Osborne

Hoofdaannemer:

BAM Utiliteitsbouw

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2005 - 2012

Omvang:

33000 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Tjeerd Derkink en Pieters Bouwtechniek

De nieuwe Westflank van het VU Medisch Centrum (VUmc) biedt onderdak aan de grootste spoedeisende hulpafdeling van Nederland en wordt gecombineerd met een GGZ-instelling en een gastenverblijf. Het Regionaal Geestelijk Gezondheidscentrum (RGC) aan de Boelelaan is één van de eerste GGZ- voorzieningen die geïntegreerd is met academische functies (opleiding, onderwijs en onderzoek) van het VUmc.

Het project heeft een omvang van 33.000 m2 en omvat drie torens van vijf verdiepingen op een onderbouw van één bouwlaag. De mogelijkheid is opgenomen om in de toekomst tot 11 bouwlagen uit te breiden. Onder het gebouw bevindt zich een twee-laagse, ondergrondse parkeergarage voor 400 auto’s. De nieuwbouw is met het ziekenhuis verbonden door middel van een loopbrug en doorgangen op de begane grond en op de -1 faciliteiten gang.

Het geheel is ontworpen in een prefab betonsysteem en voorzien van een metselwerk schil. De kolom-ligger structuur zorgt voor een hoge mate van vrij indeelbaarheid, wat herindeling plattegronden mogelijk maakt. Ook in de belastingaannamen is hiermee rekening gehouden. Wederzijdse afstemming van constructie- en installatieontwerp heeft in de vloer geleid tot de toepassing van geïntegreerde stalen liggers op voorgeschreven posities.