Hoofdvestiging KBK bouwgroep


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

KBK Bouwgroep

Architect:

Kuiper Steur Architecten bna

Installatie adviseur:

Hiensch Engineering

Hoofdaannemer:

KBK Bouwgroep

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2016 - 2018

Oorspronkelijk bouwjaar:

1983

Omvang:

3150 m2 BVO

Locatie:

Volendam

Beeldmateriaal:

Kuiper Steur Architecten bna en Pieters Bouwtechniek

De KBK Bouwgroep in Volendam heeft zich de laatste jaren ontwikkeld als een sterk netwerkgerichte organisatie. KBK produceert en ontwikkelt gebouwen met solide en betrouwbare netwerkpartners.

Het huidige gebouw van KBK aan de Morseweg 1 kan de nieuwe bedrijfsprocessen niet langer meer faciliteren. Het bestaande gebouw is in de afgelopen decennia gefaseerd gebouwd. De verschillende fasen zijn afleesbaar in de structuur van het gebouw. De huidige ruimtelijk structuur van het gebouw karakteriseert zich door een grote geslotenheid. Het is een typisch kamerkantoor. Doordat het gebouw in verschillende fasen en perioden is gebouwd ontbreekt een visie op de ruimtelijke samenhang. Bij de ontwikkeling die KBK doormaakt hoort een gebouw met een ‘open’ ruimtelijke structuur. Een open ruimtelijke structuur, met de toepassing van transparante scheidingswanden en grotere teamruimten, geeft fysiek vorm aan de nieuwe organisatie opvatting van KBK.

De gevels ondergaan een ingrijpende wijziging in de verschijningsvorm om een eigentijdse uitstraling te krijgen die past bij het ‘nieuwe’ KBK. Van een massa met gaten (kozijnen) in het vlak, naar gevels met grote glasvlakken die omkaderd zijn. De kaders zijn van aluminium. De glasvlakken krijgen een horizontale geleding door het toepassen van forse aluminium dorpels. Verticaal wordt de beglazing structureel bevestigd. De plint van het gebouw wordt uitgevoerd in genuanceerd metselwerk. De bakstenen hebben een maat van 400x100x40 mm. Deze steenmaat draagt bij aan het horizontale karakter van de gevels. In de gevelvlakken van baksteen zien we gevelopeningen als gaten in het vlak. Ter plaatse van de entree wordt het glas binnen de kaders naar voren gehaald. Het glas wordt volledig structureel beglaasd (geen stijlen en dorpels). Het glas krijgt een kleuraccent (grijs-blauw).

De bouw is mei 2017 gestart. De realisatie van dit project wordt gefaseerd uitgevoerd. Tijdens de bouw blijft het gebouw in gebruik.

Bron: Kuiper Steur Architecten bna