De Hofdame


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Heijmans / ERA Ontwikkeling v.o.f.

Architect:

Klunder Architecten

Hoofdaannemer:

Bouwcombinatie “De Hofdame” v.o.f.

Installatie adviseur:

Nelissen Ingenieursbureau

Bouwmanagement:

Cogitat

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

1999 - 2007

Omvang:

51000 m2 BVO

Locatie:

Rotterdam

Het project "De Hofdame" bestaat uit een onderlaag met typische utiliteitsbouw kenmerken waarop een woningbouwproject is doorgezet. 

De één-laags parkeergarage in combinatie met een parkeerlaag op de eerste verdieping is het resultaat van uitvoerig onderzoek naar de mogelijke risico’s van het bouwen naast de monumentale St. Laurenskerk. Dieper graven dan benodigd ten behoeve van een één-laags kelder bleek een onacceptabel risico voor grondverzakking met zich mee te dragen. 

Het project is volledig in beton opgetrokken met een serie stabiliserende betonkernen en betonkolommen vanuit de kelder naar de overgangsvloer op tweede verdiepingsniveau en een deels in prefab en deels middels tunnelsysteem uitgevoerde bovenbouw. In het dek boven de parkeerkelder is op begane grondniveau een ruime binnentuin ontworpen voorzien heuvels en bomen. 

Het gebouw heeft twee ruime zeer doorzichtige entreepartijen. Langs een van deze entreepartijen is een platte brug ten behoeve van het rijdend verkeer op de parkeerlaag van niveau 1 ontworpen. Voor de gevelsluiting van de buitengevels op de tweede tot en met de zevende verdieping is gekozen voor een prefab systeem waaraan de isolatie en het buitenblad direct bevestigd zijn om een snelle afbouw van de gevel te realiseren zonder extra benodigd steigermaterieel op de toch al schaarse ruimte. Boven de zevende verdieping springt de voorgevel van het gebouw vijf meter naar binnen waardoor een terras functie op het achtste verdiepingsniveau wordt verkregen. De hooggelegen woningen zijn luxer uitgevoerd.