Dune House


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Particulier

Architect:

Marc Koehler Architects

Hoofdaannemer:

P.A. Wiersma Aannemingsmaatschappij BV

Installatie adviseur:

Bakker Installatietechniek

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2013 - 2015

Omvang:

180 m2 BVO

Locatie:

Terschelling

Beeldmateriaal:

Filip Dujardin

Het Dune House ligt half verzonken in het duinlandschap van Terschelling en heeft uitzicht op zee. Het concept van het huis is geïnspireerd op de beleving van het duinlandschap.

Een van de meest opvallende kenmerken is het grote, schuine raam waardoor je vanuit verschillende punten de natuur steeds op een andere manier ervaart. De schuine hoek zorgt bovendien voor privacy. De andere, kleinere, ramen zijn strategisch geplaatst aan de hand van de activiteiten van de verschillende ruimtes. De ramen zijn voorzien van lamellen die niet alleen voor schaduw en privacy zorgen maar er bovendien ook ervoor zorgen dat de ramen opgenomen worden in de houten dakbedekking.

Door het dak en de gevel zoveel mogelijk eenzelfde houten materialisering te geven, krijgt het ontwerp een homogene natuurlijke en levende uitstraling die aansluit bij de kleuren van het duinlandschap. Hierop zijn ook de kleuren en materialen van het interieur afgestemd.

Door gebruik te maken van een massiefhouten modulaire constructie kon het huis op efficiënte wijze als bouwpakket op het vast land worden geprefabriceerd en in korte tijd op het eiland in elkaar worden gezet. Het bijkomend voordeel is een zeer energiezuinig huis dat helemaal vanuit duurzame en gezonde houten bouwmaterialen is opgezet. Het ontwerp heeft een natuurlijke uitstraling en minimale ecologische ‘footprint’.