Munthof


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Cushman & Wakefield

Architect:

Bos Hofman, Architektencombinatie

Brandtechnisch adviseur:

Valstar Simonis, Amsterdam

Installatie adviseur:

Valstar Simonis, Amsterdam

Bouwmanagement:

Cushman & Wakefield

Bouwfysica:

Valstar Simonis, Amsterdam

Hoofdaannemer:

Van Wijnen

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2017 - 2019

Omvang:

6516 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Cushman & Wakelfield, Fotograaf Gerrit Vermeulen | Nuvastgoed_Luchtfotografie

Dit bijzondere monument, in hartje Amsterdam, is van oorsprong een parkeergarage met  2 kantoorlagen ertussen en een winkelplint. Het pand is grondig aangepakt en gerenoveerd. De parkeerverdieping is een kantoorlaag geworden en het dak, voorheen de bovenste parkeerlaag, is voorzien van een nieuwe dakopbouw.

De daklaag kreeg een bijzondere vorm omdat deze zich op die manier zou onttrekken aan de oorspronkelijke massa van het gebouw. Om toch aansluiting te maken met het monument komt het dak als een 'gekrulde schil' vanuit de helix omhoog en blijft als een organische vorm zweven boven het oorspronkelijke dak. De rest is transparant gehouden.

De monumentale helix met de rijbaan voor de parkeerdekken kon grotendeels ook worden toegevoegd aan de kantoormeters. Door de aflopende vloer en plafond zijn er een aantal plateaus gemaakt waar op gewerkt kan worden. Dit levert bijzondere verblijfsruimtes op.

Het dak van de opbouw en het oorspronkelijke dak worden nog beplant met mos-sedum. Het is jammer dat de dakopbouw vanaf straatniveau niet te zien is, maar dat was dan ook de opgave van de gemeente en dat is geslaagd.

Energielabel
Door middel van verschillende toepassingen is er een grote labelsprong gemaakt. Zo zijn onder andere de gevels, vloeren, wanden en kozijnen geïsoleerd. Het binnenklimaat wordt door middel van een klimaatplafond aangenamer en goed beheersbaar. Voor de koeling en verwarming via het plafond wordt gebruik gemaakt van twee nieuwe warmtepompen. Verder worden op verschillende plaatsen gerecycled materiaal toegepast. Zo bestaat het akoestische spuitwerk bijvoorbeeld uit oude krantenknipsels.

Constructie
Het meest bijzondere aan de renovatie van het Muntgebouw is de optopping middels een stalen transparante constructie. Er is gebruik gemaakt van V-kolommen om de draagpunten op het bestaande dak te minimaliseren en zoveel mogelijk boven de bestaande kolommen af te dragen. Het golvende dak bestaat uit gekromde stalen kokerprofielen tussen de verschillende V-kolommen met daartussen schuine verbindingsstukken waardoor het geheel het voorkomen heeft van een schaaldak. Elk stramien is afwijkend waardoor de gehele constructie maatwerk is geweest. De hele stalen optopping is in de fabriek geprefabriceerd en op locatie in een aantal delen geassembleerd. De stabiliteit wordt verzorgd door de inklemming van alle kolommen in het bestaande dak.

Bronnen: Architectencombinatie, Van Wijnen

Cushman & Wakefield liet onderstaande timelapse maken van de dakopbouw.