Esdal College Klazienaveen


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Esdal College

Architect:

DAT Architecten

Bouwmanagement:

ICS Adviseurs

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2012 - 2015

Omvang:

6500 m2 BVO

Locatie:

Klazienaveen

Beeldmateriaal:

Ronald Auée Fotografie

Door DAT architecten is een prachtig ontwerp gemaakt voor het nieuwe Esdal College in Klazienaveen. De nieuwe school is in ontwerp geïnspireerd op de Italiaanse stad Mantova en biedt onderdak aan 150 tot 200 leerlingen. De school heeft een oppervlakte van 6.500 m2. De nieuwbouw wordt naast de bestaande schoolgebouwen gebouwd. Het concept laat zich het beste omschrijven als een stad waarin de verschillende "gildes" (praktijklokalen) aan aaneengeschakelde pleintjes liggen. De praktijklokalen zijn zo gerangschikt dat er weinig verkeersruimte nodig is. Hierdoor is een compacte school ontstaan waarbij de leerlingen van de verschillende beroepsgroepen van elkaar goed kunnen zien waarmee men bezig is.

Rondom diverse thema's (Binask, Zorg en Welzijn, Techniek, Kunst en Cultuur, Leerhuis, Ontmoeten, Sport en Bibliotheek) zijn zelfstandige gebouwen gemaakt van kalkzandsteen wanden en veelal kanaalplaatvloeren. De meeste gebouwen hebben een houten dakconstructie in verschillende vormen gedragen door houten of stalen liggers. Tussen de gebouwen is de gangzone gemaakt, die de gebouwen tot een complex verbind.

De verdiepingsvloeren van het TL huis en de afdeling Zorg en Welzijn zijn uitgevoerd als kanaalplaten zonder druklaag. De platen worden opgelegd op stalen hoed- en petliggers. Hiermee wordt een zo vlak mogelijke vloer gemaakt. Langs de gevelranden worden de vloeren op kalkzandsteenwanden opgelegd. De begane vloer is uitgevoerd als een geïsoleerde kanaalplaatvloer op een betonnen balkenrooster. De stabiliteit van het gebouw wordt ontleend aan de verschillende grotendeels gesloten wanden van de afzonderlijke gebouwen. De bestaande school is gebouwd op putringen. Voor de nieuwbouw is geadviseerd om mortelschroefpalen toe te passen.