Gemeentehuis Bloemendaal


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Bloemendaal

Architect:

NextArchitects/ Rudy Uytenhaak

Hoofdaannemer:

J.P. van Eesteren

Installatie adviseur:

Deerns Raadgevende Ingenieurs

Bouwmanagement:

Van der Vliet Management & Advies

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2011 - 2015

Omvang:

4500 m2 BVO

Locatie:

Bloemendaal

Beeldmateriaal:

Kees Stuip | Photostuip, Pieters Bouwtechniek (bouwfoto's)

Het gemeentehuis in Overveen is naar een ontwerp van NextArchitects/Rudy Uytenhaak grondig gerenoveerd en uitgebreid. Er is gekozen voor behoud van de huidige footprint en het versterken van de autonome ligging in het groen en de klassieke identiteit. De gevels aan weerszijden staan schijnbaar los en dienen uitsluitend om het aanzicht van de originele pui in tact te laten.

Het gebouw heeft een constructieve opzet bestaande uit twee zijbeuken en een middenbeuk. In de middenbeuk bevinden zich de raadzaal, de burgerzaal, de vides en een patio. Door de raadzaal enigszins verlaagd ten opzichte van de verdieping te plaatsen worden het doorzicht en de ruimtelijkheid versterkt.

De raad- en burgerzaal vormen samen het hart van het gemeentehuis. In de zijbeuken bevinden zich de vergaderzalen en werkruimten. Twee betonnen kernen bevatten liften, trappenhuis, installatieschachten en toiletten. Ze zorgen tevens voor de constructieve stabiliteit van de nieuwbouw. Aan de achterzijde van het gebouw bevindt zich nog een derde verdieping.

Duurzaamheid vormt een integraal onderdeel van het gebouw. Er is gebruik gemaakt van gerecycled materiaal, aandacht voor efficiënt onderhoud, warmte-koude opslag, zonnepanelen en slimme verlichting. Het gebouw is flexibel in gebruik en daarmee toekomstbestendig.  

Het Definitief Ontwerp is door de architect, installatie-adviseur en constructeur volledig uitgewerkt in een gezamenlijk opgezet 3Dmodel.