IPMMC


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

IPMMC Vastgoed

Architect:

Claus en Kaan Architecten

Installatie adviseur:

ILEX Installatiemanagement

Bouwmanagement:

IPMMC Vastgoed

Hoofdaannemer:

BAM Utiliteitsbouw

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2007 - 2011

Omvang:

3245 m2 BVO

Locatie:

Utrecht

De gebouwen van Nieuwerijn II staan aan de Orteliuslaan als villa's in een park tegenover de forse stedelijke wandbebouwing van de Taats. De 'villa's' zijn vrijstaand en hebben ieder een eigen identiteit. De nieuwe huisvesting van IPMMC plaatst zich in deze reeks op een prominente plaats op de hoek van de Orteliuslaan en de Bleaulaan. Het gebouw is alzijdig op eenduidige wijze vormgegeven en onderscheid zich door zijn eenvoudige structuur en expressieve materialisering. Het bestaat uit vier gelijke bouwlagen van 32 x 42 meter inclusief parkeerlaag. De auto's staan zichtbaar geëtaleerd op de begane grond in het gebouw. Vanuit de garage is de entree naar de bovengelegen kantoorverdiepingen achter een glasgevel zichtbaar.

Het kantoorprogramma is verdeeld over de eerste, tweede en derde verdieping. De werkplekken zijn verspreid in al dan niet gesloten kamers of grote open ruimtes langs de gevels aan de buitenzijde van de verdiepingsvloeren. Midden in het gebouw is er een grote vide met een royale trap. Rondom deze middenzone wordt het gebouw één ruimtelijk geheel en het daglicht dringt hier binnen tot de kern van het gebouw. Er ontstaan zichtlijnen tussen de verschillende verdiepingen, de entree, de plaza, de horeca, de conceptruimte en het vergadercentrum. De route door het gebouw voert als een ruimtelijk avontuur langs de bijzondere programma's en werkplekken.

Vanaf de fundering is de constructie in prefab beton opgebouwd: kolommen op een stramien van 5,4 x 10,8 meter, met balken in de korte richting en kanaalplaat vloeren in de lange richting. De stabiliteit wordt verzorgd door de kern met daarin de lift, een trappenhuis en de installatieschacht. Het verband tussen de prefab wanddelen van de kern wordt verzorgd door verspringende voegen. De gevelconstructie (de boekenkast) uit prefab kolommen en balken in wit beton is zelfdragend, en is alleen middels “spouwankers” horizontaal gekoppeld aan de hoofddraagconstructie  die binnen staat. De vier buitenhoeken van de boekenkast zijn om de temperatuurspanningen te beperken glijdend uitgevoerd. Eerst is het casco binnen opgebouwd, daarna is de glazen gevel aangebracht en tot slot is de gevelconstructie geplaatst.