Rijksadministratie Gouda


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Whitehouse Development B.V.

Architect:

Mei architects & planners

Hoofdaannemer:

Vast bouw B.V.

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2015 - 2017

Omvang:

2000 m2 BVO

Locatie:

Gouda

Beeldmateriaal:

Mei architects and planners

Het voormalig militair hospitaal in Gouda aan de Karnemelksloot is een Rijksmonument uit 1870. Het statige pand heeft een grote tuin met monumentale bomen en een lijkenhuisje achter in de tuin. Het gebouw heeft twee verdiepingen van 5 meter hoog, en een zolderverdieping met Philibertspanten (spanten van speciaal daartoe krom gegroeide bomen).

In de jaren ‘70 is het gebouw verbouwd tot belasting­kantoor. In die tijd zijn veel van de originele afwerkingen aan de binnenzijde van het gebouw weggewerkt en is een noodtrappenhuis aan de buitenzijde toegevoegd. Deze latere toevoegingen zullen weer worden verwijderd en het gebouw zal worden herbestemd tot 6 luxe verticaal gekoppelde stadvilla’s (300-400 m2). Zij krijgen naast de grote gezamenlijke tuin ook privé buitenruimte.

In de bestaande dragende wanden worden sparingen gemaakt voor de leefruimte in de woningen. In de grote verdiepingshoogte wordt de mogelijkheid gegeven om entresolvloeren te maken. De bestaande constructie van de verdiepingsvloeren zal hiervoor aangepast moeten worden. Onder het gebouw is een hoge kruipruimte aanwezig, gedeeltelijk onder de bestaande gewelfvloeren. De kruipruimte wordt nog wat verder verdiept en voorzien van een nieuwe vloer zodat de ruimte toegankelijk is en door de toekomstige bewoners gebruikt kan worden.

Hieronder de Rijksadministratie in beeld gebracht in een filmpje van Mei architects & planners.

Rijksadministratie Gouda from Mei architects and planners on Vimeo