Zwembad Den Ekkerman


Betrokken partijen

Opdrachtgever:

Gemeente Veldhoven

Architect:

NOAHH | Network Oriented Architecture

Hoofdaannemer:

Van der Horst

Brandtechnisch adviseur:

DGMR

Installatie adviseur:

Van Dorp

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2019 - 2021

Omvang:

3758 m2 BVO

Locatie:

Veldhoven

Beeldmateriaal:

Petra Appelhof

Het nieuwe zwembad Den Ekkerman in Veldhoven, naar ontwerp van  Architectenbureau NOAHH | Network Oriented Architecture, bestaat uit verschillende paviljoens die in het groene landschap zijn geplaatst. Het zwembad is slim naast de naastgelegen sporthal geplaatst, waardoor het gehele complex aan het Burgermeester Elsenpark ligt. Het park loopt via de centrale entreeruimte en de horecaruimte door in het gebouw, waardoor het lijkt alsof je binnen in het park bent. Vanuit het zwembad heb je een panoramisch uitzicht op het omliggende park.

Het ontwerp is gericht op duurzaamheid, met aandacht voor energie, klimaatadaptatie, circulariteit en gezondheid. Het gebouw heeft een goede isolatie en maakt gebruik van duurzame energiebronnen zoals warmtepompen en zonnepanelen. Er wordt ook gelet op het gebruik van duurzame materialen en het hergebruiken van bestaande materialen.

Het doel van het ontwerp is om een aangename en gezonde omgeving te creëren voor de bezoekers en gebruikers van het zwembad. Het zwembad bestaat uit verschillende baden, zoals een Therapiebassin, Doelgroepenbad en Wedstrijdbad. De entree is op een natuurlijke manier verbonden met het park en de sporthal, waardoor alles mooi in elkaar overloopt.