"Herbestemming: de nieuwbouw van de toekomst"

20 september 2019

Sinds de start van ons bureau in 1974 is de herbestemming van bestaande panden en monumenten één van onze kernwaarden. We voeren herbestemmingsprojecten uit voor een groot scala aan sectoren, zoals commercieel vastgoed, cultuur, woningbouw, industrie, onderwijs en infrastructuur.

Jeroen de Boer.JPGJeroen de Boer is bouwkundig projectleider en één van onze experts op het gebied van herbestemming. Hij studeerde Bouwkunde aan de Hanzehogeschool Groningen en deed vervolgens enkele jaren ervaring op bij Boer + Hiemstra. Jeroen voerde hier voornamelijk projecten die te maken hadden met de herbestemming van bestaande panden, zoals het transformeren van een kantoorpand tot studentenhuisvesting. Maar omdat de projectaanvragen door de jaren heen redelijk vergelijkbaar bleven, besloot Jeroen begin 2017 de overstap naar Pieters in Amsterdam te maken. “Hoewel er in Groningen nog genoeg kansen lagen vanwege de grote leegstand van winkels en kantoren, besloot ik toch mijn werkgebied te verleggen. De gemeente Groningen was redelijk kritisch op herbestemmingsprojecten en bovendien leken de projecten in de omgeving Amsterdam mij een stuk uitdagender.”

Expertise
De laatste jaren wordt er steeds vaker voor het herbestemmen van bestaande panden gekozen. Het is niet alleen een duurzame keuze om een gebouw een tweede leven te geven, vaak is het ook financieel interessanter dan nieuwbouw. Ook kan de transformatie van leegstaande kantoorpanden een impuls geven aan de leefbaarheid in een stad of dorp. Pieters heeft veel expertise in de herbestemming van bestaande panden en monumenten. Jeroen wordt vaak ingeschakeld bij deze klussen. Voorbeelden zijn de transformatie van de Drie Koningen (Silo's op zeeburg) en het herbestemmen + uitbreiden van de monumentale Watertoren in Hillegom. “Elk herbestemmingsproject heeft zijn eigen specifieke eisen en het is aan ons om er in samenwerking met alle betrokken partijen voor te zorgen dat het uiteindelijke eindresultaat aan al deze eisen voldoet”, zegt Jeroen.

De-Drie-Koningen-en-Watertoren-Hillegom.png
Industrieel
Het tofste project waar Jeroen aan werkte was de herbestemming van de PTB-machinefabriek in Groningen, dat hij uitvoerde in de periode dat hij nog bij Boer + Hiemstra in dienst was. In deze monumentale fabriekshal werden sinds het begin van de twintigste eeuw gereedschap en zware hijswerktuigen geproduceerd. In 2014 was het bedrijf genoodzaakt een ander onderkomen te zoeken. De fabriekshal kreeg een nieuwe bestemming, maar wel onder strikte voorwaarden: het casco en het industriële karakter van het interieur moesten behouden blijven. “Er is gekozen voor een doos-in-doos constructie, die 28 zelfstandige woonruimten herbergt. Door dit principe toe te passen blijft het verschil tussen oud en nieuw goed zichtbaar. Het eindresultaat was prachtig”, aldus Jeroen.

De Drie Koningen, Amsterdam | Beeld: TANK
Capital C, Amsterdam
Het Kaaspakhuis, Leiden | beeld: Ossip van Duivenbode
Watertoren, Hillegom | Beeld: SVO Initiatief, Lars Bouwman


Terug naar het nieuwsoverzicht