Juf Nienke winnaar Nationale Houtbouwprijs 2023

16 november 2023

Juf Nienke in Amsterdam is de winnaar van de Nationale Houtbouwprijs 2023 in de categorie seriematige houtbouw. Vooral de architectonische kwaliteiten maakten het verschil, aldus de vakjury. Het gebouw maakt, volgens de jury, al een ‘architectonisch gebaar nog voordat de materialisatie duidelijk is’.

Juf Nienke
Juf Nienke in Amsterdam bestaat uit 61 volledig houten huurwoningen, ontworpen om een moderne en duurzame leefomgeving te bieden aan bewoners uit het onderwijs, politie en zorg. Deze bewonersdoelgroep is gekozen omdat het gebrek aan passende woonruimte een groot tekort aan personeel in bepaalde beroepsgroepen in Amsterdam veroorzaakt. Juf Nienke is samengesteld uit vijf lagen gestapelde houten modules van 15m hoog op een betonnen tafelconstructie. 

De 61 houten huurwoningen zijn verdeeld in middenhuurwoningen voor leerkrachten en woningen voor sleutelberoepen in Amsterdam, evenals vrije sector huurwoningen voor gezinnen. Het gebouw is modulair opgebouwd, wat betekent dat het gemakkelijk kan worden aangepast aan veranderende behoeften. Daarnaast is er een open ontmoetingsstraat en een gemeenschappelijke binnentuin waar bewoners kunnen samenkomen.

Het gebouw heeft een stoere en stedelijke uitstraling, met een 15 meter hoge houten hoofddraagconstructie bovenop een betonnen tafelconstructie. De transparante plint op de begane grond biedt ruimte voor commerciële activiteiten, gedeelde werkplekken, huiswerkbegeleiding en workshops. 

Het ontwerp van Juf Nienke is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen RAU, SeARCH en Pieters Bouwtechniek als constructeur.

 

Beeld: Stijn Poelstra fotografie & video
Beeld: Stijn Poelstra fotografie & video


Terug naar het nieuwsoverzicht