Capital C winnaar International Architecture Award 2022

16 augustus 2022

De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam in Amsterdam is onderscheiden met de prestigieuze International Architecture Award 2022. 

International Architecture Award 2022
De prijs wordt jaarlijks georganiseerd door de Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design samen met het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies en geldt als een toonaangevende erkenning in de architectuur.

Capital C
Een beurs is een ontmoetingsplek van markten, mensen en ideeën. De voormalige Diamantbeurs in Amsterdam had al deze functies in zich verenigd. Ook het centrum voor de creatieve industrie dat er nu in is gehuisvest, vertegenwoordigt deze functies.

Het door Gerrit van Arkel in 1910 ontworpen gebouw is krachtig en eigenzinnig. Het is een Amsterdamse klassieker en vanzelfsprekend verklaard tot rijksmonument. Maar na verschillende toevoegingen, een brand en diverse verbouwingen is van het oorspronkelijke monument weinig over. Om een stap naar voren te kunnen doen en weer ‘smoel’ te hebben, moest de Diamantbeurs zijn oorspronkelijke gevel grotendeels terugkrijgen. Het rijksmonument onderging een ingrijpende renovatie naar een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers design + projects.

Bovenop het klassieke monumentale gebouw werd van staal en glas een bijzondere koepel geplaatst; de High Light. 

Team: ZJA (architect), Heyligers design + project (architect), Zadelhoff B.V. and Sijthoff Media (opdrachtgever), Müller & van Tol (interieurarchitect), Braaksma & Roos Architectenbureau (restauratie architect), Van Milt Restaurateurs (restaurateurs), Pieters Bouwtechniek (constructeur), DCV Bouw (bouwkundig aannemer), Octatube (engineer en aannemer dakopbouw), Studio Linse (interieurarchitect High Light), NewKantoor (aannemer afbouw), Peak Development (ontwikkel- en projectmanagement).

Beeld: Jan Willem Kaldenbach
Beeld: Jan Willem Kaldenbach


Terug naar het nieuwsoverzicht