De 20 van Architectuur Centrum Amsterdam

30 januari 2020

Architectuur Centrum Amsterdam (ARCAM) kijkt met al uit naar 2020 waarin er in Amsterdam een waslijst aan gebouwen worden opgeleverd. Van kantoren tot woonblokken, en van een skatebaan tot een snackbar. ARCAM heeft een lijst gemaakt van de 20 gebouwen die je in de gaten moet houden!

Pieters is betrokken bij een aantal van de gebouwen betrokken.

Westbeat
Westbeat in Amsterdam Nieuw-West van Studioninedots wordt een plek met meerdere gezichten. Zo zal het gebouw wonen combineren met recreëren. Kern van het gebouw vormt de ‘shared Super Space’, een plek voor tentoonstellingen, muziekoptredens, werkplekken en horeca. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Er komt er een besloten binnentuin en er wordt een groene wand aangelegd die de lucht in het gebouw moet zuiveren.

De Drie Koningen
Drie voormalig waterzuiveringssilo’s op Zeeburgereiland worden getransformeerd door architectenbureau Elephant, die samen met Grayfield, Vink Bouw en Brouwerij 't IJ het winnende plan hebben geschreven en ontworpen. De drie torens krijgen elk een andere bestemming met een focus op de buurt en op duurzaamheid. In de torens komt ruimte voor sportieve en culturele activiteiten en een proeflokaal van Brouwerij ’t IJ . De daken van de silo’s worden publiek toegankelijk.

Van der Valk Hotel Zuidas
Hotelketen Van der Valk opent in 2020 de deuren van een nieuwe vestiging op de Zuidas. Het ontwerp van het gebouw is van Wiel Arets Architects en bestaat uit een driehoekige plattegrond met 14 verdiepingen. Een veelvoud aan terrassen biedt uitzicht op de Zuidas en Amsterdam. Een deel van deze verdiepingen zullen, naast hotel, worden gebruikt als garage, vergaderruimte en horeca. Bijzonder is het groene geluidsscherm, loodrecht op de A10, waardoor je op maaiveldniveau geen zicht hebt op de auto’s maar op een tuin met een waterkanaal.

IKC Overhoeks
In de wijk Overhoeks aan het IJ komt naar ontwerp van Rudy Uytenhaak + Partners Architecten het IKC Overhoeks. Dit gebouw gaat onder andere ruimte bieden aan een basisschool, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Groen begroeide dakranden verduidelijken het groene en duurzame karakter van de school. Het ontwerp sluit aan bij de moderne bouwblokken in de buurt door de horizontale belijnen. Het silhouet en een sprekend entree zorgen juist weer voor voldoende individualiteit.

De Drie Koningen | Impressie: TANK Architecten
Van der Valk Hotel Zuidas | Impressie: Wiel Arets Architects, Amsterdam


Terug naar het nieuwsoverzicht