De Doos – Jeroen Henneman

8 augustus 2019

De Doos is een kunstwerk in Amsterdam-Zuid, Buitenveldert. De ontwerper van het metershoge beeld is Jeroen Henneman. De Doos stond in het kader van ArtZuid 2017 aan de De Boelelaan ter hoogte van de keerlus van de tramlijn 24 en 16. Er is hier sprake van een (bijna) tweedimensionale weergave van een in wezen driedimensionaal object. Henneman noemt het zelf "een staande tekening". De contouren van de doos staan echter niet op papier, maar worden door de lucht (en omgeving) gedragen. Henneman geeft aan deze doos alleen de ribben mee en de buitenlijnen van de geopende deksel.

Het beeld is nu verplaatst van het grasveld naar het dak van het appartementencomplex aan de overkant van de keerlus, op de hoek van de Parnassusweg en De Boelelaan/De Boelegracht. 

Het beeld past in de serie grote staande tekeningen op daken van Jeroen Henneman, waarvan de eerste / bekendste het Wiel met stokje, of money wheel is, geplaast op het belastingkantoor bij Amsterdam Sloterdijk. In Zwolle staat op het stadskantoor De Lamp, en op het provinciehuis Potlood met Papier.

Omdat het beeld in eerste instantie was uitgerekend met de windbelasting op maaiveld hoogte, is het beeld (onzichtbaar) versterkt voor de plaatsing op het dak, waar met een hogere windbelasting gerekend moet worden.

Op het dak ligt een balkrooster waarin het beeld is ingeklemd.Terug naar het nieuwsoverzicht