De Warren winnaar publieksprijs AAP 2023

11 mei 2023

Wooncoöperatie De Warren, naar ontwerp van Natrufied Architecture, is de winnaar van de publieksprijs van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2023 (AAP 2023). Fietsparkeergarage Stationsplein onder Amsterdam CS van wUrck wint de vakjuryprijs van de AAP 2023. 

Wooncoöperatie de Warren is voor de publieksjury het hoogtepunt van het begrip ‘gemeenschap’. De bewoners, ofwel ontwikkelaars, voorzien hier zelf in betaalbare woningen, een grote verscheidenheid aan gemeenschappelijke ruimtes binnen het gebouw en een benedenverdieping met buurtfunctie. Daarnaast zet het een stap verder op het gebied van duurzaam materiaalgebruik.

De Warren
De Warren is een project met 36 energiepositieve, houten, sociale- en middeldure huurwoningen die in eigen beheer verhuurd gaan worden aan de leden van de wooncoöperatie. 

Constructie
De Warren is qua constructie een betonnen gebouw, de kolommen op de verdiepingen zijn van hout, op de begane grond is 1 dragende houten wand en een deel van de 3e verdieping is een houten vloer met houten balken. Verder is het hout vooral bouwkundig. Zo worden gevels, binnenwanden en de betonnen trap met hout bekleed.

Over de AAP
In 2023 reikt Arcam alweer voor de 16e keer de AAP uit aan de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar. De prijs vestigt ieder jaar opnieuw de aandacht op het beste deel van de bouwproductie binnen de Amsterdamse gemeentegrenzen. Met de Amsterdamse Architectuurprijs wil Arcam het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren.Terug naar het nieuwsoverzicht