3 Pieters projecten genomineerd Nationale Staalprijs 2022

2 augustus 2022

Ook dit jaar heeft Pieters projecten ingediend voor de Staalprijs 2022. Dit is de tweejaarlijkse bouwprijs voor projecten in staal. De jury kan projecten nomineren in vijf categorieën. De uitslag wordt bekengemaakt tijdens de Nationale Staalbouwdag. Drie Pieters projecten zijn genomineerd.

Museum Arnhem is genomineerd in de categorie Utiliteitsbouw
Museum Arnhem heeft een grondige verbouwing ondergaan. De meest in het oog springende verandering is de monumentale koepel met open karakter die de ontmoetingsplek van het museum is. Samen met de museumwinkel en het museumcafé is deze publieksruimte ook het vertrekpunt voor een logisch zalencircuit. Via de grote buitentrap wordt de tuin bij het museum betrokken.

Nieuw is dat het depot voor de collectie van Museum Arnhem en de archeologie van gemeente Arnhem nu een plek hebben onder de nieuwe overstekvleugel. Wat de nieuwe vleugel uniek maakt, is dat hij aan beide zijden verder uitsteekt. Hierdoor is de nieuwe vleugel zowel vanaf de Utrechtseweg en Onderlangs goed zichtbaar.

Museum Arnhem is gedeeltelijk zwevend boven een stuwwal - een door een ijstong opgestuwde heuvelrug - gebouwd. Om dat te realiseren is een spectaculaire constructie bedacht: een uitschuifmechanisme door middel van vijzels.

De Meelfabriek in Leiden is in de categorie Woningbouw genomineerd
De voormalige meelfabriek aan de Oosterkerkstraat in Leiden wordt herontwikkeld tot een woongebied. Er worden oude fabriekspanden omgebouwd tot woningen, een hotel, een spa & wellness, cafes, restaurants, galeries, winkels en kantoorruimtes voor creatieve bedrijven, maar er vindt ook sloop en nieuwbouw plaats. Bijna het gehele complex is een Rijksmonument.

De 3-laagse ondergrondse parkeergarage wordt gerealiseerd in een bouwput met onderwaterbeton, met kolommen hart op hart ca. 8 meter in beide richtingen. Bovenop de nieuwe parkeergarage komt een 45 meter hoge woontoren. Bijzonder aan de nieuwe woontoren is dat de dragende kolommen in de gevels buiten staan. Via geïsoleerde doken en isokorven worden de vloeren in de gevels opgelegd. De krachten en spanningen ten gevolge van het thermisch uitzetten en krimpen van de gevel worden beperkt door voldoende vervormingslengte te creëren.

De 3 woonsilo’s op de Harbour Club in Amsterdam zijn ook genomineerd in de categorie Woningbouw
Aan de Cruquiusweg 1.4 was een wijnterminal gevestigd. Wijn van over de hele wereld werd via schepen aangevoerd en opgeslagen in wijnsilo’s waarna deze werd gebotteld en verkocht. In de loop der jaren is de functie van het gebouw veranderd en sinds 2012 heeft The Harbour Club (THC) haar intrek genomen, een restaurant op een zeer mooie locatie aan het water.

Op het dak van het complex zijn 3 historische stalen wijnsilo’s van de vroegere wijnterminal teruggekomen. In elke silo komt een koopwoning. Ze zijn vanuit de wijdde omtrek een herkenbaar ijkpunt. Ooit deden ze dienst als opslagtanks van port voor de Albert Heijn. De silo’s zijn volledig omgetoverd: gereinigd, er is een draagconstructie in geplaatst en ze zijn voorzien van ramen, verdiepingen, trappen, daklicht, isolatie, en panoramaraam.

Uit de genomineerde projecten kan de jury in elke categorie een Nationale Staalprijs en bovendien over alle categorieën heen een Nationale Duurzaamheidsprijs Staal toekennen. 

Museum Arnhem | Foto: Jannes Linders
De Meelfabriek, Leiden | Foto: Corentin Haubruge
3 woonsilo’s op de Harbour Club, Amsterdam


Terug naar het nieuwsoverzicht