German Design Award 2021 voor Diamantbeurs, Capital C Amsterdam

16 november 2020

De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam is onderscheiden met een German Design Award 2021, één van de meeste prestigieuze architectuur- en designprijzen. Het rijksmonument uit 1911 heeft na een ingrijpende renovatie naar een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers design + projects haar oorspronkelijke grandeur weer terug. Op het dak schittert de High Light, een moderne en karakteristieke koepel van staal en glas. Als Capital C herboren, maakt het rijksmonument weer essentieel onderdeel uit van Amsterdam als centrum van de creatieve industrie.

Monument verschijnt in volle glorie
Het ontwerp van ZJA voor de Diamantbeurs, Capital C realiseert een paar ingrijpende veranderingen aan het gebouw. Een groot en opmerkelijk monument dat in verval geraakt was verschijnt opnieuw in volle glorie. Op het dak zijn twee markante torens, de originele dakrand en de timpanen uit het oorspronkelijke ontwerp van Gerrit van Arkel in ere hersteld. Tegeltableaus werden opnieuw gemaakt op basis van oude tekeningen en foto’s en de ingang werd teruggebracht naar haar oorspronkelijke plaats. Het rijksmonument heeft haar sierlijke Art Nouveau contouren weer terug en op het dak schittert de High Light als een nieuw sieraad voor de stad.

Jury German Design Council
De vakjury van de German Design Council: “De glazen koepel die bijna het hele dakoppervlak beslaat, zorgt voor een spannend contrast met de historische architectuur van het bestaande gebouw en brengt het gebouw op een vrij spectaculaire manier in het heden.”

Nieuwe bekroning op het dak
De ruimtelijke koepel is zelfstanding en staat een stapje terug van de gevellijn en los van de klokkentoren. Daar waar de twee nagebouwde torens op het dak staan, zijn de ribben van de stalen constructie weggelaten en is een groen dakterras aangelegd. De High Light is een blikvanger, maar door de terughoudende positie op het dak en de ruimtelijke, transparante constructie is deze ingetogen en eervol naar het rijksmonument. Historische en moderne architectuur lopen op een respectvolle wijze in elkaar over en vormen zo samen één natuurlijk geheel.

State of the art architectuur en constructie 
De High Light is een staaltje state of the art architectuur en constructie: de koepel is een gridshell, wat betekent dat de constructieve kracht geleverd wordt door de dubbelle kromming van de elementen. Een principe dat grote overspanning mogelijk maakte. De lange zijden van de koepel sluiten ogenschijnlijk aan op bestaande elementen van het monumentale gebouw maar deze bleken niet in staat om de krachten uit het gridshell op te nemen. Pieters Bouwtechniek heeft om die reden een ‘giraffe en transferconstructie’ ontworpen en geïntegreerd in het ontwerp welke de krachten uit het gridshell konden opnemen waardoor het monument ter hoogte van het dak intact blijft. De vorm van de koepel en staalconstructie zijn door ZJA en Pieters in nauwe samenwerking parametrisch ontworpen en geoptimaliseerd. Hierdoor kon de huidige vorm van de High Light gerealiseerd worden, niet alleen doordat deze technisch haalbaar werd, maar ook kostenefficiënt was. Bovendien kon de vorm op een natuurlijke, gecontroleerde manier worden gegenereerd. Pieters Bouwtechniek is verantwoordelijk voor het constructieve ontwerp en Octatube voor de uitvoering van de High Light. DCV Bouw was betrokken als aannemer bij het project.

ZJA in samenwerking met Heyligers design + project (architecten), Zadelhoff B.V. and Sijthoff Media (opdrachtgever), Müller & van Tol (interieurarchitect), Braaksma & Roos Architectenbureau (restauratie architect), Van Milt Restaurateurs (restaurateurs): Pieters Bouwtechniek (constructeur), DCV Bouw (bouwkundig aannemer), Octatube (engineer en aannemer dakopbouw), Studio Linse (interieurarchitect High Light), NewKantoor (aannemer afbouw), Peak Development (ontwikkel- en projectmanagement).



Terug naar het nieuwsoverzicht