Koning Willem I College wint Nationale Houtbouwprijs 2021

25 november 2021

Het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch is de winnaar van De Nationale Houtbouwprijs, binnen de categorie zakelijke houtbouw.

Uit het Juryrapport: Een gedurfd ontwerp tegen scherpe kosten. Een totaalconcept waarin hout de boventoon voert en zich altijd zal laten zien, wat er ook verder met het gebouw gebeurt. We kiezen voor een gedurfde constructie en voor het verschil dat een gebouw kan maken in de waardering van de mensen die er in functioneren. Ontworpen door jonge architecten met visie en lef, en waarin de houtbouwconstructie voor een grote groep gebruikers ook belangrijke inspiratie en leerstof vormt’.

De Nationale Houtbouwprijs
De Nationale Houtbouwprijs heeft als doel om het bouwen met hout in Nederland te stimuleren. Het is een initiatief van Het Houtblad, onafhankelijk vakblad voor het ontwerpen en construeren van houten gebouwen. De Nationale Houtbouwprijs beloont projecten. Iedereen mag een houtbouwproject indienen. Een deskundige jury selecteert, nomineert en kent vier awards toe.

Koning Willem I College
Met de nieuwbouw brengt het Koning Willem I College verschillende mbo-locaties samen op de Onderwijsboulevard. Uiteindelijk ontstaan daardoor twee grote campussen: een campus op de Onderwijsboulevard en een campus op de Vlijmenseweg. De absolute eyecatcher van het project is het nieuwe entreegebouw, dat voor het bestaande gebouw wordt gezet. Het plein aan de Onderwijsboulevard krijgt daardoor meer verbinding met de omgeving. Bijzonder is dat het vijf verdiepingen hoge entreegebouw een volledig houten draagconstructie heeft. Dat maakt het één van de eerste gebouwen in Nederland waarbij zo’n constructie op deze schaal wordt toegepast.

Pieters is constructie adviseur voor dit bijzondere houtproject.

Projectpartners:
Opdrachtgever: Koning Willem I College
 Architect: Nieuwe Architecten
 Brandtechnisch adviseur: ZRi
 Installatie adviseur: Klictet
 Bouwfysica: ZRi

Beeldmateriaal: Stijn Poelstra fotografie en video
Beeldmateriaal: Stijn Poelstra fotografie en video


Terug naar het nieuwsoverzicht