Markerwadden wint Dutch Design Award

2 november 2021

Het integrale ontwerp van de natuureilanden Marker Wadden heeft de Dutch Design Award (DDA) gewonnen in de categorie ‘Habitat’.

Dutch Design Awards
Dutch Design Awards (DDA) bekroont jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en hun meest indrukwekkende en baanbrekende projecten. Verschillende disciplines, kijkrichtingen en oplossingen worden bekeken in het licht van de impact die ze hebben op onze samenleving. Daarmee is Dutch Design Awards een aanjager voor het vak in zijn geheel. Het beste Nederlands ontwerp, op een voetstuk én in perspectief geplaatst.

Marker Wadden
Op het nieuwe land van de Markerwadden, een eilandengroep in het Markermeer, is de Nederzetting Marker Wadden gebouwd.

Prefab houten huisjes met stalen frame zijn gemonteerd en volledig afgebouwd in de werkplaats van Strandbaak in Utrecht. Vervolgens zijn ze per vrachtwagen en schip naar de “archipel” Markerwadden vervoerd, en op locatie verankerd op stalen schroefpaaltjes. Na plaatsing waren ze direct gebruiksklaar.

De nederzetting bestaat uit gebouwen voor het beheer en het tijdelijke verblijf, met onder andere beheerdersverblijven, een groepsaccommodatie, een kiosk, een veldstation en een schuur. Ook staan er  een strandtent, een eilandwachter en een kunstenaarsatelier.Het geheel is duurzaam gebouwd en volledig zelfvoorzienend.

Pieters Bouwtechniek is constructie adviseur van het project.

Juryrapport
De jury zegt het volgende over het winnende project: “Marker Wadden creëert een nieuw soort beleving met natuur in de hoofdrol; een urgent en voorbeeldstellend project. Een indrukwekkende, niet-mensgerichte benadering, die de vormgeving van het landschap dan ook grotendeels overlaat aan de natuur. Op een aantrekkelijke manier beleefbaar gemaakt, zonder de natuurlijke processen op de eilanden te verstoren. Een wandeling over de Marker Wadden is een haast museale beleving van wat er gebeurt als je natuur op één zet en hoe snel ecologie kan regenereren als je dat faciliteert. Hier worden verschillende opgaven voorbeeldig samengebracht. Zowel de integrale, natuurinclusieve visie als het teamwork van de vele betrokken partijen verdient navolging.”

Beeldmateriaal: Theo Baart
Beeldmateriaal: Theo Baart
Beeldmateriaal: Theo Baart
Beeldmateriaal: Theo Baart
Beeldmateriaal: Theo Baart


Terug naar het nieuwsoverzicht