Nederzetting Marker Wadden


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Natuurmonumenten

Architect:

Ziegler Branderhorst

Hoofdaannemer:

Strandbaak

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2018 - 2020

Locatie:

Markerwadden

Beeldmateriaal:

Theo Baart

Op het nieuwe land van de Markerwadden, een eilandengroep in het Markermeer, is de Nederzetting Marker Wadden gebouwd.

Prefab houten huisjes met stalen frame zijn gemonteerd en volledig afgebouwd in de werkplaats van Strandbaak in Utrecht. Vervolgens zijn ze per vrachtwagen en schip naar de “archipel” Markerwadden vervoerd, en op locatie verankerd op stalen schroefpaaltjes. Na plaatsing waren ze direct gebruiksklaar. 

De nederzetting bestaat uit gebouwen voor het beheer en het tijdelijke verblijf, met onder andere beheerdersverblijven, een groepsaccommodatie, een kiosk, een veldstation en een schuur. Ook staan er  een strandtent, een eilandwachter en een kunstenaarsatelier.

Het geheel is duurzaam gebouwd en volledig zelfvoorzienend. Elektriciteit wordt ter plekke opgewekt met zonnepanelen, water komt uit een lokale bron en wordt ter plekke afgevoerd en gezuiverd. Het eiland is niet aangesloten op het landelijke netwerk van elektriciteit, gas, drinkwater of riolering en geldt daarmee als eerste ‘off grid’-eiland van Nederland.

Voor dit project in opdracht van Natuurmonumenten werkten we nauw samen met architect Ziegler Branderhorst en bouwer Strandbaak.

De Markerwadden werd in 2020 genomineerd voor de ARC20 Stedenbouw Award.

De Architect publiceerde een artikel en een blog over het project.