Emelwerda College


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

RAU

Architect:

Rau & Partners, Amsterdam

Installatie adviseur:

Deerns Raadgevende Ingenieurs, Rijswijk

Bouwmanagement:

Deloitte&Touche ICS, Zwolle

Bouwfysica:

Deerns Raadgevende Ingenieurs, Rijswijk

Hoofdaannemer:

Klaassen Bouwmaatschappij, Deventer

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2000 - 2002

Omvang:

6300 m2 BVO

Locatie:

Emmeloord

Het ontwerp betreft een drielaagse uitbreiding van een bestaand scholencomplex. De school is met het nieuwe gedeelte verbonden ter plaatse van het trappenhuis en de gymzalen, waarbij de gevel van de bestaande gymzaal geheel is verwijderd. Kenmerkend aan het gebouw is de gebogen vorm van het bouwdeel waarin zich de lokalen, kantoren en gangzones bevinden. 

Betonkernactivering is voor het eerst in bollenplaatvloeren toegepast bij de nieuwbouw van het Emelwerda College. In combinatie met de toegepaste gevelmaterialen, mos-sedumdaken en het ventilatiesysteem is een duurzaam gebouw ontwikkeld. De gevel van de onderste bouwlaag is uitgevoerd met schanskorven (gepuntlaste stalen netten) gevuld met keien. In de kopgevel van het gebouw is een geprefabriceerde betonnen klimwand opgenomen.

Typerend aan het interieur zijn de betonnen kolommen en wanden en de onderzijde van de vloerplaten, die als onafgewerkt zichtwerk zijn uitgevoerd. De bovenzijden van de vloeren zijn monolitisch afgewerkt.

De constructie bestaat uit een puntvormig ondersteunde betonvloer: de bollenplaatvloer. De vloer is ondersteund door een raster van betonkolommen. De kunststof leidingen van de betonkenactivering zijn tijdens de bouw bovenop het bovennet van de vloerelementen bevestigd en vervolgens ingestort. Onder de terugliggende kopgevel van de tweede verdieping bevinden zich geen wanden of kolommen, waardoor de prefab kopwand wordt opgevangen door de 1e-verdiepingsvloer.

Bij het ontwerp is rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding in de toekomst met een extra verdieping. Deze extra verdieping is direct na de ruwbouw ontwikkeld en gerealiseerd middels een staalconstructie.