Gemini Ziekenhuis


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2011 - 2013

Omvang:

25000 m2 BVO

Locatie:

Den Helder

Het Gemini zocht naar een flexibel en duurzaam huisvestingsconcept om in te kunnen spelen op de grote veranderingen in de gezondheidszorg en het ziekenhuis zorgvisie-onafhankelijk te bouwen. Een zogenaamd Living Building Concept (LBC).  In het ontwerp is gezocht naar een optimum in het spanningsveld tussen standaardisatie van grote gebouwdelen met rechte lijnen en organische vormen om een gevoel op te roepen van een helende omgeving die past bij een ziekenhuis (Planetree concept).

Het ontwerpteam is erin geslaagd om deze schijnbare tegenstelling te verenigen in één gebouw. Ultieme flexibiliteit in twee zeer rationele gebouwdelen en een sfeervol en natuurlijk aanvoelend verblijfgebied daartussen. Het atrium en de entree staan centraal. Een overzichtelijke ruimte met faciliteiten, waardoor je gastvrijheid ervaart. Het gebouw ligt in een zorgvuldig vormgegeven groen landschap met optimale invulling en zicht aan twee kanten en een parkeerfaciliteit onder het gebouw.

Er is gestreefd naar zoveel mogelijk duurzaam materiaalgebruik. De voornaamste reductie moet uit de gebruiksperiode van het gebouw komen. Daarvoor is, voor de verwarming en koeling van het gebouw, gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag in de bodem. Verder zijn maatregelen als een optimale isolatie van het gebouw, zonwering, energieterugwinning, daglichtafhankelijke regeling van verlichting, evenals aanwezigheidsdetectie toegepast.

Het Gemini Ziekenhuis heeft de primeur van het eerste volledige integraal aanbestede ziekenhuisgebouw. Na oplevering is Helder Oranje 25 jaar verantwoordelijk voor de exploitatie van het gebouw, inclusief tussentijdse verbouwingen.

De nieuwbouw van het Gemini Ziekenhuis is uitgesteld vanwege heroriëntatie van het zorgprofiel voor het Medisch Centrum Alkmaar, het nieuwe Regionaal Topklinisch Interventiecentrum in Heerhugowaard en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder.